Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 0,8%, fata de nivelul de 7,3% in 2008 si un deficit de cont curent ajustat la 10,6% din PIB in 2009, estimeaza agentia de rating S&P in cel mai recent raport asupra Romaniei.
"Ca si in restul regiunii, cresterea economica a Romaniei a fost antrenata de cererea interna, alimentata de expansiunea rapida a creditului, fapt care a dus la explozia consumului si a investitiilor, dar si la supraindatorare si supraincalzire", mentioneaza raportul Standard&Poor's (S&P), potrivit NewsIn.

Anul acesta, cresterea economica in regiune va decelera puternic, pe fondul restrangerii creditarii si declinului brusc al activitatii economice, considera analistii S&P.

Raportul mai precizeaza ca recesiunea din zona euro, precum si asteptarile negative privind cresterea economica in randul altor parteneri comerciali isi vor pune amprenta asupra activitatii economice a tarilor din regiune, in conditiile in care efectul de baza inrautateste perspectivele.

Cu toate acestea, Romania isi va relua procesul de crestere economica din 2010, cand produsul intern brut (PIB) urmeaza sa avanseze cu 1,8%, in timp ce in 2011, cresterea economica va fi de 3%, se arata in raportul S&P, care noteaza insa ca prognozele plaseaza Romania in spatele Ungariei si Croatiei.
Pentru 2008, agentia de evaluare financiara estimeaza o crestere economica de 7,3%.

In acelasi timp, deficitul de cont curent urmeaza sa fie ajustat treptat, de la 13,5% din PIB in 2008, la 10,6% din PIB la finalul acestui an si 10,1% din PIB in 2010, se mai arata in raport. Totodata, pentru 2011, S&P prognozeaza un deficit extern de 9,8% din PIB.

Pe de alta parte insa, investitiile straine directe urmeaza sa isi reduca la aproape jumatate ponderea in PIB, de la 6,2% in 2008, la 3,2% in 2009.

In 2010, procentul va ramane similar, de 3,2% din PIB, insa, din 2011, investitiile straine directe isi vor creste din nou ponderea la 4,3% din PIB, mai prognozeaza agentia.

Dupa ce anul trecut inflatia medie a ajuns la 7,9%, in 2009 se va tempera pana la 5,3%, se arata in raportul agentiei de evaluare financiara. Standard&Poor's apreciaza ca tendinta dezinflationista se va mentine, prognozand un nivel de 4,7% in 2009 si 4,3% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri