Comisia Europeana a propus un plan prin care vor fi investiti 75 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructura si echipamente destinate stocarii gazului pentru 12 state membre, inclusiv Romania, si alte 10 milioane pentru interconectarea cu reteaua de gaz din Bulgaria.
In pregatirea Consiliului European din 19-20 martie 2009, ministrii de externe din UE au discutat la Bruxelles, despre pachetul de proiecte al Comisiei Europene in domeniul energiei, potrivit NewsIn. Romania este reprezentata la reuniune de ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Acesta a salutat propunerea Comisiei Europene (CE) de a finanta proiectele europene in domeniul energiei, asa cum s-a decis la Consiliul European din decembrie 2008. „Proiectele propuse de Romania raspund asteptarilor actuale in materie de securitate energetica. Acestea vor permite diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare a UE, precum si asigurarea unei mai bune interconectari a statelor membre, care astfel pot fi mai bine pregatite in caz de intrerupere a aprovizionarii cu gaz”, a subliniat Diaconescu.

In acest context, Romania a prezentat un set de propuneri care sa fie finantate in cadrul Planului European de Redresare Economica, respectiv proiectul Nabucco, interconectarile retelelor de gaz cu Ungaria si Bulgaria si constituirea unor facilitati de stocare a gazului. Sumele propuse de Comisia Europeana se ridica la 200 milioane de euro pentru Nabucco, 30 milioane euro pentru interconectarea retelei de gaz cu Ungaria si 10 milioane euro pentru cea cu Bulgaria.
Va fi investita si suma de 75 milioane de euro destinata proiectelor de infrastructura si echipamentelor de stocarea gazului pentru un numar de 12 state membre, inclusiv Romania.

Urmare a recentei crize a gazelor dintre Rusia si Ucraina si ca raspuns la criza financiara, Comisia Europeana a formulat la sfarsitul lunii ianuarie propunerea de a aloca 5 miliarde de euro din bugetul necheltuit al UE pentru proiecte energetice, dezvoltarea retelelor de internet broadband si proiecte ecologice de dezvoltare rurala. Cea mai mare parte a banilor - 3,5 miliarde de euro - ar urma sa fie alocati pentru conducte de gaz si retele de electricitate, proiecte de energie eoliana marina si tehnologii de stocare a CO2.

O prima versiune a listei cu proiecte, prezentata la sfarsitul lunii ianuarie de Comisia Europeana - in care erau incluse infrastructuri energetice precum gazoductul Nabucco, ce urmau sa primeasca 3,5 miliarde de euro, si proiecte de dezvoltare a internetului cu debit mare in zonele rurale, pentru un miliard de euro - a fost aspru criticata in numeroase capitale.
Conducta Nabucco, pentru care premierul ungar Ferenc Gyurcsany a solicitat de urgenta asistenta financiara europeana, trebuia sa beneficieze, potrivit variantei initiale a Comisiei, de 250 de milioane de euro, insa nu ca investitie directa, ci ca mecanism de atragere de fonduri si imprumuturi bancare. Ulterior, fondurile au fost reduse cu 50 de milioane de euro. Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro.
In ceea ce priveste Bulgaria, grav afectata de intreruperea livrarilor de gaz rusesc in ianuarie, ea a fost selectata initial cu un singur proiect, de interconectare a retelei sale de gaz cu cea din Grecia, Comisia urmand sa aloce 20 de milioane de euro pentru acest proiect.

La insistentele comisarului pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, fosta deputata de Ruse, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso a acceptat in final sa fie alocata o suma - neprecizata initial - si pentru interconectarea retelelor de gazoducte ale Romaniei si Bulgariei.

In alta ordine de idei, in cea de a doua parte a reuniunii lor de la Bruxelles ministrii de externe vor discuta luni despre cooperarea UE – Afganistan si evolutiile interne din aceasta tara, precum si despre situatia din Orientul Mijlociu, cu accent pe asistenta umanitara si de reconstructie in Gaza. De asemenea, in cadrul dejunului de lucru, discutiile dintre sefii diplomatiilor europene se vor concentra pe Parteneriatul Estic si Balcanii de Vest, cu accent pe evolutiile din regiune.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a avut o intalnire cu comisarul european Danuta Hubner, urmand ca la ora 16.00 sa se desfasoare intrevederea sa cu secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri