Deficitul bugetar din acest an se va situa sub 1%, a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, in pofida cheltuielilor necesare reconstructiei infrastructurii afectate de inundatii, a celor implicate de recorelarea pensiilor si acoperirea gaurilor din sistemul de sanatate. O concluzie evidenta este ca mult blamata cota unica nu a fost chiar un esec. Daca deficitul este atat de mic, de ce intentioneaza Guvernul sa mareasca TVA-ul la 22%?
O explicatie ar fi acea ca doreste sa echilibreze deficitul de cont curent, care a crescut in primul trimestru cu 60% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, prin incatusarea cresterii consumului. Cea de-a doua explicatie, cea mai prezenta in discursul actualilor guvernanti, este cea privind efortul financiar suplimentar aferent primului an dupa aderare. Fie ca este 2007, fie ca e 2008, Guvernul va trebui sa gaseasca resurse bugetare suplimentare in valoare de 3% din PIB, reprezentand cofinantarea fondurilor de aderare europene, cheltuielile din domeniul sanatatii si cele implicate de procesul de recalculare a pensiilor.

Optimismul premierului Tariceanu pe tema deficitului bugetar este unul incurajator pentru succesul reformei fiscale, cu atat mai mult cu cat premierul insusi a recunoscut ca pagubele produse de inundatii au fost de 52 de mii de miliarde lei vechi, iar costurile suplimentare in domeniul sanatatii de 10 mii de miliarde. Ceeea ce nu este clar este motivul pe care e nevoie de majorarea unor taxe si impozite, cea mai vizata fiind taxa pe valoare adaugata.

Nu este nevoie de majorarea TVA. Gradul redus de fiscalizare, in valoare de 30% din PIB, se datoreaza nu atat cotei unice, cat aplicarii defectuoase a acesteia, sustine analistul economic Gabriel Biris. Motivul pentru care incasarile la buget sunt reduse este prezenta a numeroase brese in legislatie. Pastrarea cotei de 1% la trasferul de titluri de valoare, exceptiile de la cota unica, in special in domeniul imobiliar, plata salariilor prin intermediul microintreprinderilor si abuzarea, la nivelul companiilor, de folosirea microintreprinderilor in cazul afacerilor foarte mari, in special a celor speculative, sunt, potrivit lui Biris, cauzele pentru care avem probleme cu gradul redus de fiscalizare.

Cota unica la un nivel atat de scazut poate functiona daca ea este aplicata tuturor veniturilor. Cresterea taxei pe valoare adaugata este o solutie foarte comoda, pentru ca TVA-ul este cel mai usor de colectat impozit. Aceasta masura nu va rezolva insa problemele structurale ale fiscalitatii in Romania, sustine analistul. In plus, TVA va transfera povara fiscala asupra tuturor contribuabililor, inclusiv asupra celor care traiesc la limita subzistentei, a declarat Biris pentru Averea.

Daca e nevoie de fonduri suplimentare in vederea cofinantarii proiectelor europene si acoperirii costurilor aderarii, intai trebuie pusa ordine in sistemul fiscal si abia apoi, daca este cazul, de majorare de cote.

In discursul de ieri, premierul Tariceanu s-a referit si la contributiile sociale, sustinand ca, desi impozitele din Romania sunt mai competitive acum, desi CAS-ul ramane inca inalt. De altfel, mai multi reprezentanti ai actualei puteri sustin micsorarea contributiilor sociale incepand de anul viitor, ei nepunandu-se inca de acord cu numarul de procente cu care acestea trebuie reduse. S-au avansat cifre cuprinse intre 2 si 10%.

Cotele existente, 49,5%, raman foarte mari si constituie un handicp in atragerea investitiilor straine directe in economie. Reducerea cu 2 sau chiar cu 10% nu va remedia acest handicap, in special in ceea ce priveste salariile mari, considera Biris. Acesta avanseaza ideea plafonarii bazei la un nivel rezonabil, astfel incat angajatii si angajatorii sa fie stimulati: in primul rand sa se acorde salarii mari, in al doilea sa le si declare.

In economie, in prezent doar 30.000 de salarii sunt declarate cu o valoare de peste 40 milioane de lei. In schimb, potrivit Comisiei Nationale de Statistica, exista 170 de mii de microintreprinderi cu un singur angajat. Daca ne uitam la aceste cifre realizam ca numai o mica parte din salariile reale sunt declarate, afirma analistul.

Acesta avanseaza si o limita la care baza de calcul sa fie plafonata. Plafonarea bazei de calcul la 40 de milioane ar face ca suma tuturor contributiilor sa nu depaseasca suma de 500 de euro. Suma, pe care atat eu, cat si majoritatea investitorilor cu care am vorbit, o consideram rezonabila, afirma Biris. Presupunand ca numai jumatate din cele 170.000 de persoane care isi primesc salariul prin intermediul microintreprinderilor vor trece pe carte de munca, se pot strange in plus la buget mai mult de 20.000 de miliarde lei.

PD nu vrea sa auda de cresterea taxelor

Colegii de alianta ai premierului liberal Calin Popescu Tariceanu, democratii Emil Boc si Adriean Videanu, nu sustin nici largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori, nici majorarea TVA. Liderul PD Emil Boc afirma insa ca s-ar putea discuta despre extinderea contributiilor sociale numai daca se vor gasi surse alternative pentru a nu diminua pensiile. Fostul vicepremier Adriean Videanu sustine ca, potrivit analizei pe care democratii au facut-o la sase luni de guvernare, nimic nu justifica, in momentul de fata, majorarea TVA, avand in vedere ca in prezent, Romania are un excedent bugetar. Videanu a apreciat ca majorarea TVA nu se justifica nici chiar anticipand cheltuielile de la 1 ianuarie 2007. El a spus ca important este ca Executivul sa se concentreze pe resursa ce trebuie pusa in valoare, cea care este imobilizata la nivelul economiei subterane si al economiei gri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri