Comisia Europeana a primit la sfarsitul saptamanii trecute programul de convergenta elaborat de guvernul Boc si acesta este in curs de analiza, CE urmand a publica recomandarile in urmatoarele doua-trei saptamani, a declarat Amelia Torres, purtatoare de cuvant CE.
"Pot confirma ca am primit programul de convergenta, iar serviciile noastre il analizeaza in prezent", a spus Torres, precizand ca CE va publica analiza si recomandarile privind politica bugetara a Romaniei in urmatoarele "doua-trei saptamani", arata NewsIn.

Cum Romania a inregistrat un deficit bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB), peste limita de 3% prevazuta in pactul de stabilitate ce se aplica atat tarilor din zona euro, cat si acelora care doresc sa adere la ea, este foarte probabil ca executivul european sa faca si o recomandare privind procedura de deficit excesiv, ca in cazul Irlandei, Frantei, Spaniei, Letoniei, Greciei si Maltei in urma cu doua saptamani.

Procedura poate fi abandonata in momentul in care tara isi corecteaza politicile bugetare si reduce deficitul sub 3%.

Aflat la Praga la o conferinta dedicata marcarii a cinci ani de la aderarea celor zece noi state membre, carora Bulgaria si Romania li s-au alaturat in 2007, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia a incurajat tarile UE ce inca nu se afla in zona euro sa se straduiasca sa indeplineasca criteriile de aderare la moneda unica europeana.

"Euro ofera un scut considerabil impotriva celor mai grave efecte ale turbulentelor economice, asa cum am putut observa in timpul actualei crize", a spus Almunia.

Recent, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul are o strategie pentru accelerarea aderarii Romaniei la zona euro.

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, principalele fiind un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publica de maximum 60% din PIB si o inflatie cu cel mult 1,5% peste inflatia in primele trei state din zona ca evolutie a preturilor. De asemenea, aderarea la euro este precedata de doi ani in "zona de asteptare" ERM-2, perioada in care statul trebuie sa faca dovada ca isi poate mentine stabilitatea atinsa.

"Trebuie sa ne ducem cu deficitul bugetar sub 3% fara sa ne chinuim cu inflatia, fara sa umblam la cursul de schimb si fara sa cream probleme balantei de plati. Trebuie sa avem o crestere economica, dar fara inflatie ridicata sau deficit de cont curent mare", a spus joia trecuta guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei(BNR), Mugur Isarescu.

Pe fundalul crizei economice, Ungaria a propus duminica la summitul informal UE relaxarea criteriilor pentru o aderare mai rapida la zona euro a statelor est-europene. Ideea ar urma sa fie "luata in discutie", au spus cancelarul german Angela Merkel si presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri