Economia mondiala se va comprima, probabil, pentru prima oara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar comertul va inregistra cel mai mare declin din ultimii 80 de ani, estimeaza Banca Mondiala.
Estimarile realizate de Banca Mondiala sunt mai pesimiste decat cele publicate de Fondul Monetar International (FMI) in ianuarie, ce preconizau o crestere mondiala de 0,5% in acest an. Banca Mondiala nu a oferit o estimare exacta in raportul publicat, potrivit NewsIn.

Cresterea mondiala va fi cu 5% sub potential, potrivit Bancii Mondiale.Tarile in curs de dezvoltare vor inregistra cea mai mare comprimare. Acestea se vor confrunta cu un deficit de finantare cuprins intre 270 si 700 miliarde dolari, pentru a plati importurile si serviciul datoriei, a mai precizat institutia.

"Trebuie sa actionam in timp real la o criza ce se agraveaza si afecteaza cetatenii tarilor in curs de dezvoltare", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Este nevoie de o actiune din partea guvernelor si a creditorilor multilaterali, "pentru a evita tulburari sociale si politice".

Asia de Est va fi zona cea mai afectata de declinul comertului mondial, a precizat banca. Productia industriala mondiala este estimata sa scada cu 15% fata de 2008.

Banca Mondiala a mentionat ca nivelul din ce in ce mai mare de credite acordate de tarile bogate risca sa "sufoce multi dintre cei ce iau imprumuturi din tarile in curs de dezvoltare, atat publici cat si privati". Tarile emergente ce au acces la pietele de capital vor fi nevoite sa plateasca dobanzi mai mari.

Raportul arata ca 94 din 116 tari in curs de dezvoltare au inregistrat o incetinire a cresterii economice, saracia accentuandu-se in 43 dintre acestea. Criza economica va mari numarul persoanelor sarace cu 46 milioane in acest an, iar rezultatul va fi o dependenta mai mare de ajutor extern.

Justin Lin, economistul sef al Bancii Mondiale, a spus ca tarile dezvoltate ar trebui sa isi transfere o parte din pachetele de ajutor catre tarile mai sarace, unde ar fi mai eficiente pentru stimularea cererii.

Tarile in curs de dezvoltare vor fi afectate de conditiile mai aspre de creditare, de retragerea unor investitii straine directe si de scaderea sumelor trimise acasa de cetatenii lor ce muncesc in strainatate, mai arata raportul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri