Executarile silite au adus statului aproape trei miliarde de lei
Bugetul de stat, bugetul de pensii (asigurari sociale de stat), bugetul asigurarilor pentru somaj si fondul national unic de asigurari de sanatate au strans, in primele sapte luni din acest an, venituri mai mari cu 14,5% in termeni nominali comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, veniturile totale ale bugetelor mentinate au depasit usor 44 de miliarde de lei noi in perioada ianuarie - iulie 2005, fata de 38,5 miliarde de lei noi in perioada similara a anului trecut. Peste 6% din totalul veniturilor incasate provin din procedurile de executare silita a datornicilor, care au adus bugetelor aproape 3 miliarde de lei noi. Creantele incasate la buget in primele sapte luni au provenit atat din arieratele bugetare pentru care s-a inceput sau continuat procedura de executare silita pana la 31 decembrie 2004, cat si din cele inregistrate in acest an.

Cele mai importante incasari, de peste 28,6 miliarde de lei, sunt inregistrate la bugetul de stat, care colecteaza, in principal, impozitul pe profit, pe salarii si pe venit, taxa pe valoarea adaugata si accizele. Bugetul de pensii a strans, in primele sapte luni din 2005, 9,5 miliarde de lei, fondul de sanatate - 4,7 miliarde de lei si bugetul asigurarilor pentru somaj - 1,2 miliarde de lei.

Cat priveste incasarile din executari silite, aproape 2 miliarde de lei au fost incasate dupa ce Fiscul a somat datornicii, iar 536 de milioane reprezinta incasari din popriri asupra disponibilitatilor banesti din conturile bancare. Jumatate din suma provenita din executari, respectiv 1,6 miliarde de lei, a fost stransa de la firmele mici si mijlocii, in timp ce executarile datornicilor mari au adus bugetelor aproape 700 de milioane de lei.

Ministerul Finantelor administreaza contributiile la asigurarile sociale de stat, la asigurarile de sanatate si la cele pentru somaj incepand din 1 ianuarie 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri