Aproximativ 80% din productia de textile din Romania a fost exportata in 2008, potrivit presedintelui executiv al Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Aurelientu Popescu.
Presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, a declarat ca, in 2008, in topul firmelor de textile exportatoare din Romania, in termeni de valoare, se aflau Seroussi si compania de lenjerie intima Jolidon. Aceasta a adaugat ca exportul de camasi se afla in top, atat cantitativ, cat si ca valoare.

Totodata, presedintele executiv al FEPAIUS, Aurelientu Popescu, a declarat ca principalele tari catre care Romania exporta sunt cele din Europa, dar si in Egipt. El a mentionat ca 80% din textile se exporta, iar 80% dintre acestea ajung in Europa.

Conform datelor referitoare la industria textile-pielarie pentru anii 2007-2008, exporturile din industria textila romaneasca sunt, in principal, cele de produse textile si articole de imbracaminte. In anul 2008, aproximativ 1.000 de materiale textile (fire, tesaturi, panglici etc) au fost exportate in tarile din Europa, in timp ce numarul articolelor de imbracaminte a fost de 2.657, in scadere cu 7% fata de 2007.

De asemenea, Popescu a spus ca segmentul de exporturi de textile romanesti se va orienta in perioada urmatoare catre Canada si Asia. "Din moment ce procentul de exporturi este atat de mare in tarile din Europa, vrem sa ne orientam catre Canada si Asia", a adaugat Aurelientu Popescu, citat de NewsIn.

Presedintele executiv al FEPAIUS declara recent ca industria textila din Romania a inregistrat scaderi constante in ultimii trei ani, de circa 6-7 procente pe an, incepand cu 2005.

In 2008, valoarea exporturilor s-a ridicat la 5,1 miliarde de euro, din care un miliard provin din exportul produselor textile, iar 2,6 miliarde din articole de imbracaminte. De asemenea, potrivit datelor furnizate de FEPAIUS, valoarea exporturilor a scazut in 2008 cu aproximativ 335 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost de 5,4 miliarde de euro.

"La 31 decembrie 2004, existau in industrie 450.000 de angajati, ajungand la finalul anului trecut la 300.000. Am redus in fiecare an angajatii, astfel, in trei ani, au fost disponibilizati 150.000 de angajati", a declarat presedintele executiv al FEPAIUS, in legatura cu numarul de angajati din industria textila.

Presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, declara la finalul anului trecut ca tot mai multe firme de textile se pregatesc sa-si inchida afacerile intrucat acestea vor deveni neprofitabile in conditiile actuale, iar comenzile la export, incheiate de regula la finele anului, intarziau sa apara. Potrivit lui Grapini, productia de textile din Romania a avut in primele sapte luni ale anului 2008 o valoare de peste sase miliarde de lei, in timp ce in 2007 a fost de 8,5 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri