Agentia Sapard intentioneaza ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa acrediteze inca patru noi masuri privind acordarea de sprijin financiar in sectorul agricol. Este vorba de masura 1.2. referitoare la imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor, masura 3.2. privind constituirea grupurilor, masura 3.3 destinata productiei, menita sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural, si masura 3.5. care priveste domeniul silviculturii.


Acreditarea acestor masuri depinde insa de auditul Comisiei Europene, audit care este foarte posibil sa aiba loc pe 20 septembrie a.c. Reprezentantii ministerului sustin ca sumele alocate pe fiecare program in parte nu sunt batute in cuie, putand fi realocate pentru refacerea infrastructurii puternic afectata de inundatii.


39 milioane de euro, pentru sustinerea agriculturii ecologice


39 de milioane de euro sunt alocati pentru sustinerea agriculturii ecologice, programul-pilot privind numai cinci judete din tara, alese in functie de suprafetele cultivate cu produse de acest tip. Este vorba de Suceava, Arad, Galati, Timis si Calarasi. In ceea ce priveste producatorii care pot accesa aceste fonduri, oficialii ministerului agriculturii vorbesc de mii de exploatatii agricole ecologice existente la nivelul intregii tari. In prezent, exista circa 8 organizatii de certificare a acestor producatori, dintre care doar una este romaneasca - Ecoispect, din Cluj, restul fiind reprezentante straine din Italia, Elvetia, Germania, Franta. Pentru a avea acces la aceste fonduri, potentialii beneficiari trebuie sa prezinte un plan de agromediu al intregii ferme, sa faca dovada proprietatii terenului, arendarii, concesionarii sau a altui document care sa certifice dreptul de utilizare a terenului pentru o perioada de 5 ani de la data depunerii proiectului. Beneficiarii proiectului pot fi producatori individuali, persoane fizice, asociatii agricole fara personalitate juridica, grupuri de producatori, asociatii familiale sau societati agricole cu personalitate juridica. Prima compensatorie publica acordata prin aceasta masura este de 100% din cheltuieli, din care 75% este contributia Comunitatii Europene, iar restul din bugetul national.


Silvicultura va primi cea mai mare suma


Cea mai mare suma, respectiv 127 de milioane de euro, este destinata sectorului silvic pentru cresterea numarului de investitii necesare impaduririi de terenuri agricole productive si neproductive, crearea perdelelor forestiere, detinute legal de persoane fizice, asociatii sau consilii locale, realizarea de pepiniere noi sau modernizarea celor existente, inclusiv pentru dotarea cu masini si utilaje. In plus, fonduri sunt prevazute si pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului, construirea si modernizarea drumurilor forestiere etc. Suma minima a valorii totale eligibila este de 10.000 de euro, iar cea maxima de 500.000 de euro, conditia fiind ca solicitantul sa aiba drept legal asupra terenului pe cel putin 10 ani de la data depunerii cererii. In toate cazurile, cu exceptia drmurilor forestiere realizate de catre consiliile locale, unde va fi asigurata valoarea totala a cheltuielilor eligibile, pentru toate celelalte submasuri, sprijinul acordat este de 50. Pentru masura 1.2 si 3.2. au fost alocate 41 de milioane de euro, respectiv 13 milioane de euro.


Peste 400 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2006


Consilierul pe probleme de integrare al ministrului Gheorghe Flutur, Dacian Ciolosh, a declarat ieri ca mai sunt foarte multi bani europeni de absorbit, problema fiind numarul redus de proiecte depuse la agentia Sapard. "Speram la o crestere a numarului de proiecte depuse pentru a mari in acest fel si numarul de investitii in domeniu. De la inceputul anului si pana in prezent, se constata o crestere progresiva. Asta este bine pentru ca pana la sfarsitul anului 2006 mai sunt de absorbit peste 400 de milioane de euro", a precizat Ciolosh. Pe sectorul oleaginoase, zahar si produse textile, Sapard nu a primit pana in prezent nici un fel de proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri