Romania nu poate veni cu masuri de limitare a fluxului de capital, ca stat membru al Uniunii Europene, si orice initiativa in acest sens ar fi un semnal gresit, imediat penalizat de piete, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
"Romania are contul de capital complet liberalizat de la 1 septembrie 2006. Ca stat membru al UE, Romania nu poate veni cu masuri de limitare a fluxului de capital. O astfel de intentie ar fi penalizata de piete. Daca o astfel de masura s-ar lua concertat, la nivelul UE, ar fi acceptabil, dar si asa ar fi gresit, Uniunea Europeana si-ar trage singura un glont in picior", a completat Lazea (foto), citat de NewsIn.

Eventualul acord cu FMI si CE ar imbunatati perceptia externa a Romaniei

Eventualul acord cu FMI si Comisia Europeana ar imbunatati perceptia externa a Romaniei, dar acest lucru nu inseamna ca ne vom permite sa facem mai putin reforme structurale, a spus Lazea.

"Indiferent daca bancile-mama ar gasi bani, tone de euro pe care sa le arunce in Romania, costul riscului de tara ar ramane tot acelasi. Indiferent cat de multi bani ar veni, problema perceptiei exista si trebuie rezolvata", crede Lazea.

Dintre principalele efecte pozitive pe care le prezinta un pachet extern de finantare, economistul-sef al BNR considera ca esentiala este ameliorarea perceptiei mediului extern.

"Eventualul acord cu FMI si CE are cateva componente principale, de finantare-ajustare: sa creasca rezervele internationale, sa amelioreze perceptia mediului extern si sa intareasca dorinta autoritatilor romane pentru reforme structurale. Al doilea punct, privind perceptia asupra Romaniei a mediului extern este punctul critic", a afirmat Lazea.

El a subliniat ca dezechilibrul extern, precum si politica fiscala prea relaxata au jucat un rol important in deteriorarea perceptiei asupra Romaniei, care s-a materializat si in retrogradarea de catre agentiile de rating.

"In Europa exista foarte multe tari cu crestere economica apropiata de zero si inflatie sub 7%, dar foarte putine state cu deficit extern peste 12% din PIB si deficit bugetar peste 5% din PIB", a spus Lazea.

El considera eronata parerea ca statul ar trebui sa intervina mai mult, pompand mai multi bani in economie, pentru a limita efectele crizei.

"Daca Guvernul ar injecta 3 miliarde in economie, gestul ar putea duce la iesirea a 6 miliarde. Orice gest care se vrea ajutator, dar risca sa strice credibilitatea, este gresit", a explicat economistul.

Lazea a precizat ca face declaratiile in nume propriu, fara ca aprecierile sale sa reprezinte punctul de vedere oficial al BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri