Agentiile de evaluare financiara Standard & Poor\'s, Moody\'s si Japan Credit Rating Agency ar putea acorda Romaniei, pana la sfarsitul acestui an, calificativul de risc scazut de investitii (investment grade), a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dragos Neacsu.
"Pana la sfarsitul anului, cele trei agentii de rating, S&P, Moody's si Japan Credit Rating, ar putea acorda ratingul investment grade (risc scazut pentru investitii) Romaniei. In prezent, este un singur prag care ne desparte de acest calificativ si, in plus, agentiile au acordat perspective pozitive. Pana acum, am furnizat catre aceste institutii informatii de natura sa sustina aceasta cauza", a spus Neacsu. Acesta a fost prezent la Forumul European Alpbach din Austria, cu tema "Globalizare: piete versus politici", si a avut o prezentare la simpozionul "Finantarea proiectelor de infrastructura in Europa Centrala si de Est", organizat de Dexia Kommunalkredit Bank.
Dragos Neacsu a apreciat ca situatia Romaniei permite imbunatatirea ratingului chiar in absenta finalizarii evaluarii acordului cu Fondul Monetar International (FMI), amanata de la inceputul acestui an. "Datele economice fundamentale ale Romaniei se arata a fi sustenabile si au un trend pozitiv.

Ele devin argumente mai puternice decat o validare din partea unei terte parti, cum este acordul cu FMI. Avem si probleme, dar exista argumente calitative si cantitative care ne indreptatesc sa consideram acest obiectiv realizabil", a mai spus Neacsu. El a aratat ca sustenabilitatea datoriei este un factor foarte important, astfel incat sunt mai putin semnificative evaluarile pentru anumite domenii. "Avem cel mai redus nivel de indatorare din Europa. Datoria publica garantata de stat este sub 20% din PIB, iar procentul pentru cea negarantata este de circa 25%. Putem sa ne indatoram mai mult", a afirmat reprezentantul Ministerului Finantelor.

El a adaugat ca pietele internationale de capital pe care se tranzactioneaza obligatiunile emise pana in prezent de Romania au trecut deja aceste titluri in categoria de risc scazut pentru investitii, spread-urile (diferentele fata de titlurile de referinta) la care sunt transferate emisiunile romanesti fiind in aceeasi marja cu cele emise de tarile aflate de 1-2 ani in categoria de risc scazut. "Acordarea acestui rating va permite Romaniei deschiderea catre o gama mai mare de investitii pe termen lung, cum ar fi fondurile private de pensii si de asigurari, care au fost interesate de investitii in titlurile romanesti, dar au avut constrangeri de ordin juridic, neavand voie sa aiba expuneri pe risc de tip speculativ. De asemenea, am putea diversifica aria geografica", a mai spus Neacsu.

Singura agentie internationala de evaluare care a acordat Romaniei ratingul care semnifica trecerea in segmentul de risc scazut, "BBB minus", pentru creditele in valuta pe termen lung, a fost Fitch, in luna noiembrie a anului trecut. In cazul celorlalte agentii, Standard & Poor's, Moody's si Japan Credit Rating Agency, ratingul Romaniei este inca in categoria de investitii cu grad ridicat de risc, cu o treapta sub nivelul investment grade.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri