Statele din Europa emergenta nu ar trebui sa adopte unilateral euro, pentru ca o astfel de miscare ar submina increderea in moneda unica, a spus membrul consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, Ewald Nowotny, scrie Reuters.
Oficialul a spus ca o astfel de optiune, ridicata de Fondul Monetar International (FMI), conform unei stiri aparute in editia de luni a Financial Times, ar amplifica prea mult diferentele din zona euro, potrivit NewsIn.

”Un astfel de plan nu este realist. Intrarea in zona euro depinde de niste reguli foarte stricte, care trebuie urmate”, a spus Nowotny.

Financial Times a citat luni un raport FMI in care se arata ca statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.

Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste state sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene, conform FT.

”Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii”, se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.

In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul opozitiei clasei politice.

FT arata ca raportul a fost pregatit pentru a veni in intampinarea unui eventual esec al campaniei demarate de Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru sprijinul unei strategii anticriza ce se adreseaza UE si Europei de Est.

Comisia Europeana (CE) a respins luni informatiile articolul de presa ce cita raportul FMI. CE a sugerat ca raportul este depasit si a precizat ca Uniunea Europeana (UE) a luat mai multe masuri pentru a ajuta Europa de Est sa depaseasca criza financiara mondiala.

"Pare sa fie un raport intern, aparut cu o luna in urma. Nu avem comentarii legate de acest raport", a declarat luni un purtator de cuvant al Comisiei.

In ultimele sase luni, FMI-ul a incheiat acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Romania a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

In cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles in februarie, guvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare.

Raportul precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri