Prim-vicepresedintele PD-L,Theodor Stolojan, a afirmat ca exista persoane interesate ca Romania sa intarzie procesul de adoptare a monedei unice europene in 2014, dar fara sa precizeze care sunt acele persoane si daca provin si din mediul politic, adoptarea euro fiind prioritatea platformei PDL.
Theodor Stolojan a apreciat ca intrarea Romaniei in zona euro ar fi limitat efectele crizei economice, mentionand cazul Slovaciei care si-a facut o prioritate din adoptarea monedei unice europene. Democrat-liberalul a adaugat ca exista si interese puternice pentru intarzierea procesului. "Romania nu va fi niciodata pregatita daca o lasam dupa noi, dupa aprecierile unora sau altora, unii avand interese clare ca tara noastra sa nu adere la zona euro", a spus Stolojan, la finele sedintei de ieri a Biroului Pemanent National al PD-L.

Intrebat cine ar fi persoanele interesate ca aderarea sa taraganeze, Stolojan a raspuns: "Este vorba de cei carora le place sa castige din fluctuatiile de curs, sa castige din nivelul dobanzilor, cei care vor ca in continuare sa nu poti explica de ce preturile la produsele din import din supermarketuri sunt mai scumpe decat in celelalte tari membre ale Uniunii Europene".

Pedelistul a evitat sa spuna daca interesele exista si in zona politica. "Discutam de felul in care s-a reactionat pe la talk-showuri la nota FMI ce propunea pentru tarile Uniunii Europene accelerarea procesului de adoptare a euro. S-a spus ca nu suntem pregatiti pentru asta. Asa niciodata nu vom fi pregatiti pentru progres (...) Euro inseamna ordine in sistemul de valori economice al Romaniei", a declarat Theodor Stolojan, citat de NewsIn.

Adoptarea euro este una dintre cele patru prioritati pe care se axeaza platforma electorala a PD-L pentru alegerile europarlamentare. Prima este simplificarea procedurilor de aprobare si acordare a fondurilor europene necesare finantarii programelor romanesti. A doua vizeaza ridicarea monitorizarii pe justitie de catre Uniunea Europeana, viitorii europarlamentari ai PD-L avand ca sarcina prezentarea in Parlamentul European a progreselor realizate in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. "Pe termen scurt, Romania nu face parte din spatiul european de justitie, iar pe termen mediu exista riscul blocarii fondurilor europene pentru Romania, dupa cum s-a intamplat si in cazul Bulgariei", a spus Stolojan.

Un alt obiectiv al platformei PD-L este intrarea Romaniei in spatiul Schengen in 2011, precum si ridicarea restrictiilor pentru forta de munca din tara noastra. "Previziunile pesimiste privind exodul fortei de munca romanesti catre statele Uniunii nu s-au adeverit. Pe fond, nu exista motive economice pentru a mentine restrictiile", a sustinut prim-vicepresedintele PD-L.

Platforma politica a PD-L pentru alegerile europarlamentare urmeaza sa fie facuta publica, in detaliu, in perioada urmatoare, intr-o forma care urmeaza sa fie agreata de conducerea partidului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri