Pretul gazelor livrate populatiei ar trebui sa scada cu 8%, de la 1 iulie, intrucat la acea data se va inregistra cel mai scazut pret de import, a declarat fostul director general al Departamentului de Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale, din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu.
"La 1 iulie, ar fi cel mai potrivit moment sa se reduca pretul gazelor livrate populatiei, pentru ca la acea data vom avea cel mai scazut pret de import. De aceea consider ca pretul gazelor livrate populatiei ar trebui sa scada cu 8%", a afirmat Gabriel Sarbu, citat de NewsIn.

La randul sau, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat ca nu a fost facuta o analiza serioasa asupra acestor preturi si ca sunt modificate in functie de factorul politic.

"Eu nu cred ca s-a facut o analiza serioasa. Factura la populatiei poate fi redusa, insa subventia trebuie data direct la factura. Autoritatile tin artificial niste preturi si le modifica dupa cum vor ei, cand vin alegerile", a precizat Jean Constantinescu.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) reanalizeaza in prezent posibilitatea ca pretul final al gazelor livrate populatiei sa scada, dupa ce va primi datele tehnice solicitate operatorilor din domeniu.

Premierul Emil Boc a anuntat la 3 aprilie ca presedintele ANRE, Petru Lificiu, l-a informat ca pretul gazelor va scadea cu 3% de la 1 mai, in urma analizei pe care a facut-o institutia de reglementare.

Petru Lificiu a declarat, la sfarsitul lunii martie, ca ANRE a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa ramana neschimbat, de la 1 aprilie.

Ultima data, ANRE a anuntat majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie 2008 cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri