Romania s-a clasat in ianuarie pe locul opt intre statele Uniunii Europene (UE) care au un nivel ridicat al deficitului comercial, la egalitate cu Austria, cu 0,6 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat.
Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 57% in ianuarie fata de luna similara din 2008, dupa ce importurile s-au diminuat cu 36%, iar exporturile au fost cu 24% mai mici decat in ianuarie 2008, potrivit calculelor Eurostat.

In prima luna din acest an, Romania a exportat bunuri in valoare de 1,9 miliarde euro, cu 0,6 miliarde euro mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 2,5 miliarde euro, in scadere cu 1,4 miliarde euro in acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in ianuarie in Marea Britanie (8,9 miliarde euro), Franta (5,6 miliarde euro), Spania (4,1 miliarde euro), Italia (3,6 miliarde euro), Grecia (2,3 miliarde euro), Portugalia (1,3 miliarde euro), Polonia (1 miliard euro).

Pe de alta parte, Germania, Olanda si Irlanda au avut, in prima luna din 2009, cele mai mari excedente, de 7,2 miliarde euro, 3 miliarde euro, respectiv 2,9 miliarde euro, conform NewsIn.

Deficitul comercial al UE cu restul statelor s-a micsorat cu o cincime

In februarie 2009, primele estimari ale Eurostat pentru UE indica un deficit al balantei comerciale cu statele din afara blocului comunitar de 10,6 miliarde euro, cu 20,3% mai mic decat in a doua luna din 2008. Si in zona euro deficitul comercial cu statele din afara UE s-a adancit la 2 miliarde euro, de la un excedent de 1,7 miliarde euro cat era in februarie 2008.

Eurostat a estimat ca, in februarie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 1,8% fata de cele din ianuarie, in timp ce importurile au crescut cu 7,5%, deficitul comercial pe acest segment adancindu-se la 0,3 miliarde euro.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri