Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a inregistrat, in primul trimestru al anului, un numar de 12 intentii de proiecte de investitii in valoare de 719 milioane euro, impactul social fiind de 3.400 noi locuri de munca.
"In perioada ianuarie-martie anul curent, Agentia Romana pentru Investitii Straine a inregistrat un numar de 12 intentii de proiecte de investitii in valoare de 719 milioane euro, impactul social fiind de 3.400 noi locuri de munca. Intentiile de proiecte de investitii, numai sub forma greenfield, acopera domeniile masini si echipamente, energie regenerabila, materiale de constructii si componente auto", au spus reprezentantii ARIS, potrivit NewsIn.

Datele ARIS, care citeaza Oficiul National al Registrului Comertului, arata ca, in primele doua luni ale anului 2009, au fost inregistrate 1.301 noi societati cu participare straina la capital.

"Capitalul social subscris de societatile comerciale cu participare straina la capital a inregistrat in perioada ianuarie-februarie 2009 valoarea de 959 milioane euro, corespunzator unei cresteri de 30% comparativ cu perioada similara a anului 2008", au mai spus reprezentantii ARIS.

Dintre cele mai semnificative investitii prin majorare de capital social in domeniul industrial, realizate in perioada ianuarie-februarie 2009 se numara cele realizate de Ford Romania (industria auto), 201,8 milioane euro, TMK – Artrom SA (industria metalurgica), 57,3 milioane euro, Schaeffler Romania (componente auto), 49,9 milioane euro, Pirelli Tyres Romania SRL (componente auto), 46,7 milioane euro, Roche Romania (industria farmaceutica), 37,7 milioane euro, Delphi Packard Romania (componente auto), 32 milioane euro si TRW Automotive Safety Systems (componente auto), 15,6 milioane euro.

Conform Bancii Nationale a Romaniei, in primele doua luni ale anului curent investitiile straine directe atrase de Romania au inregistrat valoarea de 1,374 miliarde euro, in crestere cu 38%, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cand au fost inregistrate 995 milioane euro.

Sub aspectul structurii, investitiile straine directe atrase de Romania, in perioada ianuarie-februarie 2009, au fost repartizate ca participatii la capital, 45,2%, credite intra-grup, 38,4% si profit reinvestit 16,4%.

"Referitor la impactul macroeconomic, mentionam ca investitiile straine directe au acoperit integral deficitul de cont curent in primele doua luni ale anului 2009, comparativ cu 39,7% in perioada ianuarie-februarie 2008", au mai adaugat reprezentantii Agentiei.

In ceea ce priveste clasificarea societatilor comerciale cu participare straina la capital dupa tara de origine a investorilor, pe primele locuri se situeaza Olanda (5,664 miliarde euro si 3.482 de societati inregistrate), Austria (3,046 miliarde euro si 5.421de societati inregistrate), Germania (2,809 miliarde euro si 16.761 de societati inregistrate), Franta (2,096 miliarde euro si 5.927 de societati inregistrate) si Cipru (1,261 miliarde euro si 4.301de societati inregistrate).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri