Blocul National Sindical (BNS) va solicita majorarea salariului minim la cel putin 426 RON (n.r. - 4.260.000 lei vechi), considerand cererea perfect justificata, in conditiile in care valoarea cosului minim de consum (n.r. - actualizata in iulie 2005) a fost pentru o gospodarie de salariati de 857 RON. "BNS solicita inceperea de urgenta a negocierilor pentru stabilirea salariului minim pe anul 2006. Conform legislatiei in vigoare, la mijlocul lunii octombrie, proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie prezentat parlamentului, or, pana la acest moment, nu au avut loc nici un fel de negocieri referitoare la nivelul salariului minim", precizeaza BNS. Potrivit datelor statistice, aproximativ 28% din lucratorii romani sunt platiti cu salariul minim pe economie.




Blocul National Sindical atrage atentia asupra pericolului de accentuare a saraciei populatiei, ca urmare a cresterilor de preturi, in special la utilitatile publice si a mentinerii salariilor la un nivel foarte scazut. "Consideram ca acest risc este din ce in ce mai mare in randul salariatilor cu venituri la nivelul salariului minim sau foarte aproape de acest prag. Consideram, in acelasi timp, ca trebuie stabilita o politica a salariului minim pentru anul 2006, astfel incat Romania sa atinga cel putin nivelul celui mai mic salariu minim din cele 25 de state membre, la paritatea puterii de cumparare", precizeaza un comunicat al BNS.

Cu un salariu minim net care reprezinta doar 29% din salariul mediu net pe economie, Romania se situeaza pe ultimul loc din tarile europene pentru care exista date disponibile. Potrivit situatiilor aferente anului trecut, Bulgaria are un raport de 40%, Cehia - 37%, Franta - 48%, Ungaria - 36%, Polonia - 36%, Marea Britanie - 40% si Spania - 33%. "Mai mult, din datele statistice aferente lunii iulie 2005, reiese faptul ca in Romania sunt cel putin sase ramuri de activitate, al caror salariu mediu este foarte aproape de pragul de 60% din media pe economie", mai precizeaza BNS. Potrivit acestuia, tara noastra inregistreza cel mai redus nivel al salariului minim din tarile membre UE si cele candidate, atat exprimat in euro, cat si din punct de vedere al paritatii puterii de cumparare. "In Romania, salariul minim este de 79 de euro, in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia depaseste 200 de euro, in Portugalia - 437 euro, Spania - 600 de euro, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie - aproximativ 1.200 de euro, iar in Luxemburg salariul minim pe economie depaseste nivelul de 1.400 de euro.

In acest context, discrepantele intre nivelul de trai din Romania si cel din statele UE sunt evidente, potrivit BNS, si daca nu se vor lua masuri, dupa momentul integrarii, o buna parte din resursele comunitare vor trebui alocate pe zona incluziunii sociale. "O astfel de masura va accentua dezacordul populatiei europene in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Uniunea Europena. In aceste conditii, BNS considera ca majorarea salariului minim pe economie nu este numai o masura necesara pentru asigurarea unui nivel de trai decent, ci chiar o necesitate in procesul de integrare europeana", conchide BNS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri