Inspectorii fiscali au dat in primul trimestru din acest an 346 de amenzi contraventionale, in valoare de 371.000 lei, si au stabilit diferente pentru bugetul general consolidat de 441 milioane lei, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In primele trei luni din 2009, au fost controlati 2.035 agenti economici si au fost incheiate 2.402 de acte de control, din care 81 la regii autonome, 152 la companii si societati nationale, 148 la societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si 2.021 la alte firme, anunta NewsIn.

In martie 2009, in urma a 857 de controale la 774 agenti economici, Fiscul a stabilit diferente pentru bugetul general consolidat de 87,34 milioane lei si a aplicat 136 amenzi contraventionale, in suma de 147.000 lei, se mai arata in comunicat.

Fiscul a descoperit ca in cazul agentilor economici cu capital integral sau majoritar de stat care au inregistrat pierderi in perioada 2006-2007, cauzele care au generat pierderile au fost neincadrarea in cheltuielile programate prin bugetele de venituri si cheltuieli, din cauza depasirii consumurilor specifice la materii prime si materiale, apa, energie electrica si gaze naturale, ca urmare a mentinerii unor tehnologii de fabricatie invechite sau impunerii unor tarife care nu acopera costurile, reducerea productiei si a volumului activitatilor de prestari servicii din cauza scaderii sau lipsei comenzilor care au generat scaderea veniturilor din exploatare.

Alte cauze sunt reducerea veniturilor din cauza incetarii unor activitati de productie, ceea ce a condus la scaderea cifrei de afaceri si a veniturilor din exploatare, cresterea gradului de neincasare a creantelor, ponderea ridicata a cheltuielilor cu personalul in totalul cheltuielilor de exploatare, cresterea cheltuielilor cu reviziile tehnice si reparatiile capitale din cauza gradului avansat de uzura al mijloacelor fixe aflate in exploatare.

In ce priveste avizarea subventiilor sau transferurilor solicitate de agentii economici si controlul ulterior al utilizarii acestora, statul a incheiat 500 acte de control pentru avizarea de subventii si transferuri in suma totala de 791,4 milioane lei, din care a fost avizata suma de 791,2 milioane lei.

Cumulat, de la inceputul anului, au fost incheiate 1.168 acte de control pentru avizarea de subventii si transferuri in suma totala de 2,246 miliarde lei, din care a fost avizata suma de 2,241 miliarde lei.

Structura subventiilor si transferurilor avizate in luna martie, pe destinatii, a fost: finantarea diferentelor de pret si tarife pentru unele activitati desfasurate prin Ministerul Transporturilor (739 milioane lei), finantarea cheltuielilor si diferentelor de pret si tarife in sistemul de imbunatatiri funciare (22 milioane mii lei), finantarea cheltuielilor privind subventiile pe produse si protectie sociala in sectorul minier (17,38 milioane lei), finantarea cheltuielilor pentru conservarea si inchiderea unor exploatari miniere (6,9 milioane lei), acordarea de gratuitati privind veteranii si vaduvele de razboi (2,67 miloane lei), finantarea cheltuielilor pentru gestionarea durabila a fondului forestier pentru impadurirea unor suprafete de teren si realizarea de perdele forestiere de protectie (1,97 milioane lei), alte subventii (1,25 milioane lei).

In urma verificarilor facute in martie, organele de control financiar au respins la avizare subventii si transferuri in suma totala de 115.000 lei, iar cumulat de la inceputul anului au fost respinse la avizare subventii si transferuri in suma totala de 4,77 milioane lei.

In activitatea de prospectiuni, explorare si exploatare a resurselor minerale, precum si a redeventei miniere au fost incheiate in martie 70 acte de control, prin care s-au stabilit diferente de plata in suma totala de 352.000 lei, din care obligatii suplimentare de plata reprezentand taxa pentru activitatea de exploatare a resurselor minerale, precum si a redeventei miniere (298.000 lei) si dobanzi si penalitati de intarziere (54.000 lei).

Cumulat de la inceputul anului, aparatul de control financiar a incheiat 193 acte de control, prin care s-au stabilit diferente de plata in suma totala de 2,46 milioane lei.

In urma verificarii modului de constituire si asigurare a surselor de rambursare a ratelor si dobanzilor aferente imprumuturilor contractate cu garantia statului la 10 agenti economici, beneficiari de finantari rambursabile, constatarile organelor de control au dus la diminuarea efortului Ministerului Finantelor Publice pentru plata ratelor scadente pe primele doua luni ale anului cu suma de 216,5 milioane lei, ceea ce reprezinta 49,37% din volumul total al ratelor scadente verificate.

De asemenea, in martie, aparatul de control financiar a efectuat actiuni de control privind situatia platii comisionului de risc de catre doi beneficiari de acorduri de imprumut subsidiar, in urma carora s-au constatat obligatii restante la fondul de risc de peste 36,7 milioane lei.

Cumulat, pe primele trei luni ale anului, au fost efectuate 13 actiuni de control privind constituirea fondului de risc si au fost constatate obligatii restante la fondul de risc de 84,35 milioane lei.

Totodata, ca urmare a sesizarii primite de la Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, Directia de Control Financiar, prin aparatul propriu, a inceput o actiune de control financiar la sase institutii publice, avand ca obiectiv modul de raportare a datoriei publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri