Statele membre UE trebuie sa dezvaluie incepand de joi beneficiarii Politicii Agrare Comune (PAC) si sumele primite de acestia, adica unele dintre mai bine pastrate secretele din Uniunea Europeana in ultimele decenii, comenteaza AFP.
In 30 aprilie expira termenul-limita fixat tarilor membre pentru a publica pe internet lista integrala si nominala a beneficiarilor tuturor subventiilor agricole europene de pe teritoriul sau, si sumele primite, informeaza NewsIn.

Miza este de amploare. Politica Agricola Comuna (PAC), stalp istoric al constructiei europene, reprezinta circa 40% din bugetul total al UE, adica 55 de miliarde de euro in 2007.

Aceasta obligatie de transparenta este urmarea unui acord negociat la sange in 2006. La sfarsitul lunii septembrie 2008, au fost dezvaluiti beneficiarii unei mici parti din suma, cei din categoria "dezvoltare rurala".
Incepand de joi vor fi dezvaluiti beneficiarii subventiilor consistente - ajutoarele directe pentru exploatatori (42,6 miliarde de euros).

Deja, una dintre tarile care primesc cei mai multi bani, Germania, da inapoi. Berlinul si-a anuntat deja refuzul de a se supune, invocand drept argument decizia mai multor tribunale din tara sesizate de agricultori, care au apreciat ca aceasta obligatia incalca principiul respectarii informatiilor de natura privata.

"Transparenta - da, dar nu daca aceasta ne va incalca drepturile fundamentale de cetateni", a subliniat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. Actionand astfel, Germania se expune unei proceduri de infringement si, posibil, unor amenzi consistente.

"Sunt banii contribuabililor si este foarte important ca oamenii sa stie pe ce sunt cheltuiti", a avertizat comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

Doar justitia europeana ar fi in masura sa invalideze o masura legislativa europeana, avertizat Bruxelles-ul, explicand ca niciun tribunal german nu are aceasta putere.

Pentru asociatia britanica Farmsubsidy, care duce o campanie pentru transparenta subventiilor PAC, atitudinea guvernului german este scandaloasa. "Se lasa manipulat de marii proprietari si de business-ul din lumea agricola", acuza unul dintre liderii sai, Jack Thurston.

Deja din septembrie 2008, cand s-a facut lumina asupra unei parti dintre beneficiari, dezvaluirile au facut valuri in special in Germania, unde publicul a descoperit ca printre ei figura, pe langa cluburi de echitatie si de ski, magnatul industriei auto, Wolfgang Porsche.

In Marea Britanie, unele informatii au fost publicate de mai multi ani, demonstrand ca familia regala profita din plin de subventiile Bruxelles-ului, desi Marea Britanie critica vehement PAC. Regina Marii Britanii, care are numeroase terenuri, a primit 769.000 de lire sterline (853.000 euro) in cadrul PAC pentru 2003 si 2004, in timp ce fiul ei, printul Charles, a primit 300.000 de lire sterline (333.000 euro).

In ceea ce priveste Franta, principala beneficiara a PAC, autoritatile au spus permament ca se vor supune regulilor, dezvaluind integral cifrele. "Vom publica aceasta lista la 30 aprilie, conform angajamentelor luate", a declarat ministrul francez al agriculturii Michel Barnier.

Pana in prezent, doar sapte tari europene au dat dovada de transparenta aproape completa in ceea ce ii priveste pe beneficiarii PAC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri