Guvernul a abrogat prevederile privind cresterea salariilor cadrelor didactice in acest an, dascalii urmand sa fie remunerati, pana la finele anului, potrivit anexelor care prevad coeficientii de multiplicare pentru lunile ianuarie-februarie 2009, scrie NewsIn.
In textul OUG de inghetare a salariilor, adoptate marti de Guvern se precizeaza ca actele normative care reglementeaza salarizarea bugetarilor sunt aplicabile doar pana la 30 aprilie 2009 - potrivit Ordonantelor de Urgenta 1/2009 si 31/2009, emise in primele luni ale anului -, prin urmare decizia de marti a Excutivului trebuia promovata "in regim de urgenta", astfel incat respectivele acte normative sa poata fi aplicate in continuare, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2009. "Neadoptarea prezentei Ordonante de Urgenta ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar, situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, nefiind suficienta utilizarea procedurii parlamentare de urgenta", se arata in nota de fundamentare.

Actele normative privind salarizarea bugetarilor, mentionate in textul OUG adoptate marti, se refera la personalul contractual din sectorul bugetar, la functionarii publici, personalul contractual din unitatile sanitare publice, din sistemul sanitar-veterinar, la personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si la cel civil din aceste institutii, la personalul din justitie, controlorii financiari din cadrul Curtii de Conturi si la personalul din educatie.

In ceea ce priveste personalul din sistemul de invatamant, OUG adoptata marti de Guvern prevede ca, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2009 se aplica pentru toate functiile didactice si didactice auxiliare coeficientii de multiplicare care s-au aplicat in intervalul ianuarie-februarie 2009, ceea ce echivaleaza cu o inghetare a salariilor. In acelasi timp, au fost abrogate articolul si anexele din OUG 151/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevedeau majorari salariale in sistemul educational in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2009.

Guvernul a abrogat si prevederile din OUG 31/2009, emisa in urma cu cateva saptamani, care prevedea ca in perioada 1 mai - 31 august 2009 urma sa se acorde dascalilor o treime din cresterea salariilor prevazuta pentru intervalul septembrie - decembrie.

Actul normativ privind inghetarea salariilor a fost elaborat avandu-se in vedere prevederi din OUG de rectificare bugetara care vizeaza aplicarea reformelor impuse de evolutia economiei si de acordul cu FMI si CE, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

"La elaborarea acestui act normativ s-a avut in vedere reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar pe anul 2009, prevazute in OUG 34/2009, si anume: reevaluarea principalilor indicatori macroeconomici in contextul evolutiilor economice si financiare recente; reglementarea si implementarea masurilor de reforma impuse de recentele evolutii macroeconomice, precum si a celor care fac obiectul acordului cu FMI, CE, Banca Mondiala si celelalte institutii financiare; ajustarea deficitului bugetar in corelatie cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu masurile instituite", se arata in document.

OUG 34 se refera la rectificarea bugetara pe anul 2009 si la reglementarea unor masuri financiar-fiscale, iar adoptarea sa de catre Guvern a fost una dintre conditiile impuse pentru contractarea imprumutui extern.

Premierul Emil Boc a anuntat marti, la finalul sedintei Executivului, ca Guvernul a prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar, dar a precizat ca, in masura in care vor exista resurse financiare, nu este exclusa majorarea salariilor mici.

Reprezentanti ai Executivului au declarat anterior, pentru NewsIn, ca Executivul discuta in sedinta de marti prelungirea pana la finele anului a aplicabilitatii OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar.

Prin OUG 1/2009, adoptata la inceputul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar pana la 31 martie 2009. In urma cu cateva saptamani, Guvernul a decis prelungirea aplicabilitatii acestora cu inca o luna, pana la finele lunii aprilie, prin OUG 31/2009.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri