Cu nici doua saptamani inaintea inceperii reuniunii de toamna a Consiliului Director al Fondului Monetar International (FMI), autoritatile romane nu au reusit sa puna la punct nici strategia fiscala pentru urmatorii ani si nici proiectul de buget pentru 2006. Misiunea delegatiei romane care se va deplasa la Washington pentru a-i convinge pe sefii Fondului ca pastrarea TVA la nivelul actual si reducerea CAS nu pun in pericol echilibrele macroeconomice se anunta dificila, avand in vedere insitenta cu care Fondul a cerut majorarea TVA. Analistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) anticipeaza chiar posibilitatea ca un nou acord cu FMI sa nu fie semnat pana la finele anului.


Strategia fiscala ramane o nebuloasa

Delegatia romana care va participa la intrunirea consiliului director a FMI va trebui sa prezinte strategia fiscala a guvernului pe termen mediu si proiectul de buget pentru anul 2006. Aceste documente sunt si acum la nivelul de acum cateva luni: in faza de conceptie, iar prevederile lor au ramas in mare parte necunoscute deopotriva pentru public si mediul de afaceri. Practic, in afara anuntatelor intentii de a nu majora TVA pana la 22% din 2006 - masura ceruta de FMI pentru cresterea nivelului incasarilor bugetare si de reduce CAS pentru angajatori -, strategia fiscala ramane o nebuloasa.

Unul dintre motive este faptul ca membrii coalitiei nu s-au pus inca de acord asupra noilor impozite si taxe care vor creste si nici asupra nivelului majorarii acestora. "Vor exista diverse modificari, cresteri de baze de taxare, de deductibilitati, diverse modificari ale unor taxe de mai mica importanta din punct de vedere general, poate taxa pe mostenire, poate diverse taxe pe produse de lux", declara saptamana trecuta noul ministru al finantelo, Sebastian Vladescu. El a dezvaluit ca cresterile de impozite si introducerea altora noi va contribui cu 1% din PIB. Pe de alta parte, surse din Ministerul Finantelor ne-au dezvaluit ca problema TVA nu a fost inca abordata in discutiile cu FMI.


EIU: Autoritatile, incapabile sa gestioneze problemele fiscale

Aceasta situatie a fost remarcata si de analistii de la EIU, unitatea de cercetare de pe langa saptamanalul "The Economist", care arata dificultatile autoritatilor de la Bucuresti de a gestiona problemele de ordin fiscal. Din acest motiv, se arata in analiza citata de BBC, este blocata semnarea unui acord stand-by cu FMI, iar documentul probabil ca nu va fi aprobat pana la finele anului in curs. Expertii EIU se bazeaza in aceste afirmatii pe incapacitatea guvernului de a schita o noua scrisoare de intentie asupra politicilor fiscale pentru perioada 2005-2006 sau de a contura un set de masuri fiscale pe termen mediu. Analistii britanici atrag atentia ca lipsa girului FMI pentru politicile macroeconomice ar contribui la instabilitatea generala a mediului de afaceri din Romania si prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere economica la 5,3% pentru anul in curs fata de 8,3%, din cauza slabei performante a exporturilor.


Romania are nevoie de prioritati

Vicepremierul Gheorge Pogea(foto) ne-a dezvaluit, ieri, cateva dintre subiectele care vor face capul de afis ale negocierilor cu FMI. "Prioritatile FMI sunt si prioritatile noastre: mentinerea sub control a deficitului de cont curent, indicator foarte important pentru mentinerea echilibrelor macroeconomice, imbunatatirea randamentelor de colectare a impozitelor administrate fiscal si odata cu aceasta obtinerea de venituri suplimentare la bugetul de stat din perspectiva integrarii, si nu in ultimul rand, asigurarea cresterii economice sustenabile", ne-a declarat Pogea. El spune ca bugetele pe anii viitori trebuie sa tina cont de necesitatea finantarii proiectelor prioritare, capitol la care a accentuat importanta celor de infrastructura, dezvoltare rurala si de mediu. "Romania are nevoie de prioritati, precum proiectele de infrastructura", ne-a mai declarat Pogea, care a atras atentia ca este nevoie de restructurarea cheltuielilor bugetare si de principii noi de alocare a banilor publici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri