Acordarea de imprumuturi garantate de stat pentru studiile universitare studentilor fara mijloace financiare este propusa si de comisia prezidentiala pe invatamant condusa de Mircea Miclea, un proiect similar care ar putea demara la 1 octombrie fiind deja pe masa de lucru a Ministerului Educatiei.
"Se deschide accesul la imprumuturi garantate de stat pentru acoperirea costurilor de studii, iar absolventii care practica profesia timp de minimum 5 ani in mediul rural sunt scutiti de plata a 75% din imprumut", se arata in proiectul pachetului de legi ale Educatiei propus de Comisia Prezidentiala condusa de Mircea Miclea, informeaza NewsIn.

Un proiect similar este deja in lucru la Ministerul Educatiei de mai bine de un an de zile. Potrivit acestui proiect, creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agentii care va functiona dupa o metodologie aflata, in prezent, in lucru. "Gandim aceasta agentie si ca o investitie a statului in capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca bancile, care au nevoie de garantii materiale. Astfel, studentii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobanzi sau din suma imprumutata ar fi acordate ca granturi sau burse, daca sunt respectate anumite conditii", a explicat Remus Pricopie.

"De exemplu, daca studentii care apeleaza la credite isi finalizeaza studiile la timp, cu rezultate bune si accepta sa lucreze in folosul statului roman, atunci nu trebuie sa mai plateasca o parte sau chiar toata suma imprumutata. Vorbim de o investitie in oameni pregatiti, de care statul, spre deosebire de banci, are nevoie. Noi nu vom cere garantii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pietei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici si profesori calificati in mediul rural."

Infiintarea Agentiei de credite pentru studenti a fost legalizata la inceputul acestui an printr-o ordonanta de urgenta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri