Comisia Europeana va incepe miercuri procedurile de deficit impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei si Lituaniei, pentru ca au permis adancirea deficitelor bugetare peste limita de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana (UE), a declarat un oficial a CE.
"Miercuri, Comisia va face primul pas in procedura de deficit excesiv, in cazul mai multor tari", a declarat oficialul, potrivit NewsIn.

Procedura de deficit excesiv ar putea duce, teoretic, la amenzi pentru tarile din zona euro ce depasesc pe o perioada lunga de timp limita de deficit impusa de UE sau la inghetarea ajutoarelor europene pentru statele ce nu fac parte din zona euro.

Insa Comisia Europeana a precizat ca va evita orice masuri drastice pe perioada crizei economice si a dat termene generoase pentru corectarea deficitelor fiscale.

In prognoza de primavara publicata in 4 mai, Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va creste pana la 5,6% din PIB in 2010, de la nivelul convenit in acest an de autoritatile romane, de 5,1% din PIB, dupa standardul european ESA 95. Anul trecut, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 5,4% din PIB.

Un deficit bugetar mai mic de 3% este si o conditie pentru aderarea la zona euro.

Comisia urmeaza sa propuna termene limita pentru restrangerea deficitelor luna viitoare, a precizat oficialul CE.

Comisia a luat deja masuri disciplinare impotriva Spaniei, Frantei, Greciei si Irlandei.

Executivul UE a acordat timp pana in 2012 Frantei si Spaniei sa isi aduca deficitul public sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB), insa Grecia trebuie sa revina la un deficit public subacest nivel pana la finalul anului viitor.

Luni, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca CE va lua masuri disciplinare impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei, Lituaniei si Letoniei. Almunia nu a precizat, insa, care vor fi masurile concrete ce vor fi luate impotriva acestor tari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri