Rata anuala a inflatiei s-a plasat in intervalul 6,4% si 6,7% in aprilie, pe fondul unui curs de schimb mediu in scadere fata de luna precedenta si ieftinirii medicamentelor din import, contrabalansate de majorarea accizelor la tutun si alcool, estimeaza analistii.
Astfel, preturile de consum au crescut in aprilie comparativ cu luna martie cu 0,2%-0,5%, sustin analistii, dupa ce luna precedenta inflatia lunara a fost de 0,5%, iar rata anuala a inflatiei a scazut pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta.

"Aprecierea leului a dus la scaderea tarifelor la servicii, respectiv transportul aerian si telefonia, iar preturile la medicamentele importate, un factor de incertitudine in determinarea inflatiei, au scazut puternic, contrabalansate insa de usoara crestere a medicamentelor romanesti", a spus, citat de NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza o inflatie lunara intre 0,2% si 0,4% ce va determina o inflatie anuala cuprinsa intre 6,4% si 6,6%.

El a mentionat ca, pentru atingerea unei inflatii de 4,4% la finalul acestui an, conform prognozei anuntate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), inflatia ar trebui sa fie in fiecare luna, in medie, pana la sfarsitul lui 2009 de 0,19%.

Analistii sustin ca inflatia anuala va continua sa se plaseze pe o tendinta descrescatoare in perioada urmatoare.

"Tendinta dezinflationista se va accentua in perioada urmatoare, datorita disparitiei presiunii din partea cursului de schimb, dupa ce si in aprilie a fost un factor favorabil, in timp ce accizele la tutun si alcool au incurajat inflatia", a spus economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care mizeaza pe cresterea preturilor de consum cu 0,3% in luna aprilie fata de martie, care determina o inflatie anuala de 6,5%.

Si Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, se bazeaza pe cifre similare privind inflatia din aprilie si sustine de asemenea ca pana la jumatatea anului tendinta dezinflationista va continua.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, anticipeaza mentinerea inflatiei anuale la un nivel apropiat celui din luna precedenta, la 6,7%, pe fondul unei inflatii lunare de 0,5%.

"In trimestrul II - trimestrul III inflatia va atinge minimul anului si am putea inregistra chiar si deflatie si apoi este posibil ca inflatia sa urce usor pentru ca, pe finalul anului, sa ajunga la 5%, conform estimarii noastre. Nu exclud insa nici intrarea inflatiei in intervalul stabilit de banca centrala", a comentat seful departamentul de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea sustine ca inflatia anuala din aprilie se va situa la 6,5% si a mentionat ca scaderea cererii agregate "se va vedea in inflatie incepand abia de acum inainte si va avea un impact mai puternic abia in al doilea trimestru".

In aprilie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 2,02%, la 4,1954 lei/euro, fata de martie, cand a fost de 4,2821 lei/euro.

Institutul National de Statistica (INS) va publica marti, 12 mai, datele despre inflatia in a patra luna a acestui an.

Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a stabilit o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%). Banca centrala si-a revizuit prognoza privind inflatia de la finalul lui 2009 in cadrul ultimului raport asupra inflatiei de la 4,5% la 4,4%


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri