In conditiile in care Fiscul nu-si indeplineste planul de colectare, toti cetatenii Romaniei vor fi nevoiti sa suporte o crestere a TVA Zeci de mii de firme bucurestene considerate evazioniste, in fapt, intarziasera platile
Daca Administratiile Financiare nu reusesc sa indeplineasca planul de incasari pentru buget, TVA-ul va fi majorat, a reiesit dintr-o declaratie facuta ieri de Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Finantelor Publice Bucuresti. "S-a terminat cu joaca. In conditiile in care nu facem planul de colectare, toti cetatenii Romaniei vor fi nevoiti sa suporte o crestere a TVA. Este vina acelora care nu vor sa plateasca. Din cauza rau-platnicilor am putea asista la majorari de preturi", a declarat Stoina.

El a mai explicat ca Fiscul "nu are nevoie de mai multi bani", ci doar de sumele datorate de cei obligati sa le plateasca. Daca e sa o luam "pe cifre", cel putin anul viitor nu vom avea o majorare a TVA. La nivelul Bucurestiului, care acopera 28,3% din veniturile bugetului consolidat, incasarile pe primele sase luni au depasit planul cu 9,7%.

Uite evaziunea, nu e evaziunea

Oficialul Fiscului a recunoscut ca e greu de pus eticheta de "evazionist". Bucurestiul are 189.000 de agenti economici. Cateva zeci de mii dintre ei au fost catalogati la un moment dat ca evazionisti, lucru care s-a dovedit pana la urma fals. "Controalele au descoperit zeci de mii de cazuri de evaziune care s-au dovedit a fi pana la urma doar intarzieri de plata a obligatiilor fiscale", a recunoscut Stoina.

Lasarea datoriilor pe alta firma isi numara zilele

Stoina a anuntat ca Fiscul va inainta in cel mai scurt timp o propunere legislativa care sa introduca obligativitatea notificarii Agentiei Fiscale (ANAF) inainte de o cesionare de actiuni.
In prezent, orice societate poate cesiona actiunile altei firme fara a avea parte de un control fiscal prealabil. Astfel, un patron isi poate infiinta o noua firma pe numele careia sa treaca activele, lasand in firma veche doar datoriile. Societatea abandonata intra in executare silita, dar Fiscul nu mai poate recupera creanta pentru ca firma nu mai are active de valorificat. Banii pierduti "legal" de stat in acest fel sunt greu de contabilizat si, practic, imposibil de recuperat.

Controlul fiscal inaintea acestor operatiuni a fost scos in 2003, moment anuntat atunci ca o lupta castigata impotriva birocratiei.
Aceasta practica este destul de raspandita, fiind folosita chiar si de cluburile de fotbal, in incercarea lor de a scapa de imensele datorii acumulate in timp.

Toate cluburile bucurestene de fotbal sunt in executare silita

Stoina a declarat ca "toate cluburile sunt in procedura de executare silita". Se pare ca hotararea cu care Sebastian Bodu, seful Fiscului, a pornit razboiul impotriva cluburilor datoare a dat roade. Seful Fiscului bucurestean a confirmat ca "in ultima vreme, fotbalul a inceput sa-si plateasca din datorii".
Problemele lor sunt insa departe de a fi terminate. Ca sa nu mai acumuleze datorii, patronii ar trebui sa stinga datoriile istorice, care produc in continuare dobanzi si penalitati, si mai apoi sa treaca la obligatiile curente.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri