Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, spune ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare.
"Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern, citat de NewsIn.

El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament.

Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.

Pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si ale altor persoane care primesc pensii in baza legilor speciale, vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei, a declarat consilierul premierului.

"In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atat le dau", a declarat Seitan.

Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri