Femeia diagnosticata cu noua gripa a fost externata de la Institutul "Matei Bals", impreuna cu rudele sale, insa va continua sa ramana sub supraveghere medicala, la domiciliu, a anuntat directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
"Ea are o forma usoara de boala si nu mai prezinta acum riscul de a raspandi virusul. Pacienta s-a prezentat la medic intr-o faza terminala, in care virusul a fost eliminat si nu mai poate infecta si alte persoane. Femeia se simte foarte bine acum, iar cei doi copii nu prezinta niciun simptom de gripa noua. In cazul unor simptome, copilul in cauza va fi adus la institut imediat", a precizat directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de NewsIn.

Cei doi copii ai femeii si tatal acesteia au fost si ei externati. "Acestora li s-au recoltat, de asemenea, probe biologice si vom monitoriza, timp de sapte zile, starea lor de sanatate", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit consilierului ministrului Sanatatii, specialistul in boli infectioase Geza Molnar, virusul noii gripe se elimina in primele doua sau trei zile de la infectare. "Femeia a avut primele simptome pe 24 mai, iar azi s-au implinit trei zile. Pacienta se simte acum foarte bine, starea febrila a trecut si se poate continua supravegherea ei la domiciliu", a precizat Molnar.

Femeia are 33 de ani, este rezidenta in Statele Unite ale Americii si a venit in Romania de la New York pe 23 mai, dupa ce a facut escala la Paris.

"S-a prezentat la Institutul Matei Bals imediat cum a facut febra mai mare de 38 de grade. A avut si tuse, si rinoree (scurgeri din nas - n.r.). Starea de sanatate a femeii este buna in prezent, i se face tratament cu antivirale. Recomand ca orice persoana cu aceleasi simptome sa se prezinta de urgenta la un spital de boli infectioase", a mai spus Bazac.

Cele trei persoane sunt un adult si cei doi copii prescolari ai femeii suspecte de noua gripa, in varsta de un an, respectiv trei ani. Adultul este tatal femeii, iar sotul acesteia nu se afla in tara in acest moment.

Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmarea imbolnavirii de noua gripa, probele au fost trimise la laboratorul specializat din Londra, care va furniza rezultatul in cel mult 72 de ore. "99% este sigur ca avem de-a face cu primul caz de imbolnavire din Romania. Din punct de vedere epidemiologic, nu trebuie luate masuri suplimentare, in afara celor legate de membrii familiei si de persoanele cu care a intrat in contact", a mai spus Bazac.

Potrivit specialistilor, simptomele imbolnavirii de noua gripa apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor cu sapun.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri