Din totalul sumelor trimise din strainatate in Romania, aproximativ jumatate se transmit pe cai ilegale, prin autocare sau microbuze, sustin reprezentantii Smith&Smith, companie de transferuri internationale rapide.

Conform datelor Bancii Nationale, in 2004, sumele trimise in tara de catre nerezidenti au fost de aproape 2,5 miliarde de euro. Un calcul simplu arata ca, anual, aproximativ un miliard de euro este transferat prin intermediul soferilor de autocar sau microbuz. Consecintele acestui fapt constau in crearea unui posibil canal pentru spalarea de bani, dar si in distorsionarea pietei trimiterilor internationale rapide. "Comisioanele practicate de transportatori sunt de 3 - 5 la suta din suma transmisa. Volumul mare al sumelor transferate in acest mod nu este impozitat, situatie care dauneaza intregii piete", ne-a declarat Adrian Ciorcasel, director coordonator.
Instantaneu, dar costisitor

Cu toate ca fenomenul trimiterilor ilegale este generalizat, principalii jucatori de pe piata transferurilor internationale rapide raporteaza cresteri ale sumelor intermediate. Avantajele transferului prin Money Gram, Western Union sau Smith&Smith tin de rapiditate si siguranta sporite, la costuri ceva mai ridicate. In cazul Western Union, transferul se face instantaneu, comisioanele de transfer variind in functie de tara. Surse din piata spun ca acestea pornesc de la 16 la suta pentru trimiterile din afara spre Romania si 14 la suta pe relatia inversa.

Tranzit 10 zile, comision 3 la suta

Cea mai ieftina varianta pentru trimiterea de bani din afara este cea a mandatului pos-tal international. Comisionul este de 3 procente din suma tri-misa, durata de tranzit fiind de maximum 10 zile de la depunerea banilor la oficiul postal. Serviciul este disponibil pentru 17 tari: Algeria, Armenia, Belgia, China, Cipru, Egipt, Franta, Madagascar, Moldova, Suedia, Ucraina, Iugoslavia, Grecia, Polonia, Iordania, Iran, Italia (numai pe relatia Romania - Italia). Mandatul Eurogiro este o alta posibilitate pentru trimiteri de bani internationale, cu un timp de transmitere de o jumatate de ora. Serviciul functioneaza in relatie cu 14 tari: Austria, Brazilia, Cehia, Croatia, El-ve-tia, Germania, Israel, Italia, Japonia, Luxemburg, Por-----tugalia, Spania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Comisionul administratiilor postale straine variaza intre 5 si 10 la suta din valoarea transferata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri