Sindicatele si patronatele grupate in UGIR-1903 au batut, ieri, palma pe impartirea reducerii fiscalitatii pe munca cu 2% si au cerut Guvernului sa taie ceva atat de la CAS-ul platit de angajati, cat si de la cel platit de salariati. Vom cere Guvernului ca o treime din reducere sa fie directionata catre salariati, iar doua treimi catre angajatori, a declarat presedintele confederatiei patronale, UGIR-1903, Cezar Coraci. Aceasta este o norma comunitara. In Uniunea Europeana, taxele sociale revin in proportie de doua treimi patronilor si in proportie de o treime, angajatilor. Orice viitoare reducere sau majorare a CAS-ului trebuie sa tina cont de aceasta norma, a adaugat liderul UGIR-1903. Sindicatele sustin masura pentru a da si angajatului un castig din reducerea fiscalitatii pe munca, cerand in acest scop ca salariul brut sa ramana cel negociat inainte de reducerea CAS. Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa, a respins propunerea Guvernului de a fixa un salariu minim de 330 lei noi pentru anul viitor, pe care o considera aberanta.

Cezar Coraci si Bogdan Hossu, presedintele sindicatului Cartel Alfa, au cerut Executivului sa prezinte, cat mai repede, o strategie fiscala pe urmatorii trei ani. Reprezentantii guvernului trebuie sa inteleaga ca o strategie de dezvoltare macroeconomica nu poate fi durabila si eficienta fara implicarea partenerilor sociali in constructia ei, au aratat cei doi. Strategia fiscala ar trebui sa contina principiile politicii fiscale, nu neaparat detaliile ei. Trebuie sa avem macar o imagine a conceptiei, detaliile pot fi analizate. Pentru ca, la ora actuala, lipseste un lucru esential in politica fiscala: predictibilitatea, iar acest lucru duce la instabilitate economica, cu efecte negative in plan social, a spus Coraci. Cei doi au amintit faptul ca nu exista inca o predictie reala in politica de schimb valutar pentru anul 2006.

Reducerea cu cel putin 2% a contributiilor la asigurarile sociale, majorarea reala a salariului minim, stabilirea cotei de TVA si a accizelor, dar si construirea bugetului de stat pe contributia a cel putin sase milioane de salariati sunt cateva din revendicarile comune ale celor doua confederatii.

Bogdan Hossu a acuzat Executivul ca mimeaza actiunile de dialog social. Ne ingrijoreaza politica Bugetului de stat pe 2006, mai ales in privinta investitiilor de interes public, care ar trebui sa creeze noi locuri de munca, a declarat sindicalistul. Hossu considera ca se impune schimbarea structurii Bugetului, care ar trebui sa aiba in vedere contributii sociale de la aproape 6 milioane de angajati, daca Guvernul doreste reducerea muncii la negru. La randul sau, Cezar Coraci a afirmat ca Executivul ar trebui sa faca mai mult pentru eliminarea pietei negre. Evazionistii sunt dusmanii nostri. Ca oameni de afaceri sustinem egalitatea sanselor si nu mai vrem un dublu standard, a afirmat liderul UGIR-1903. Acesta a mai criticat Guvernul pentru balbaiala fiscala din acest an, care a creat o nevozitate teribila in mediul de afaceri.

In privinta salariului minim, presedintele Cartel-Alfa a opinat ca ideea Executivului, care a propus 3,3 milioane de lei, este o aberatie.

Practic nu este o crestere, ci o reducere. Acest lucru inseamna o diminuare a consumului, si implicit a productiei interne, a mentionat Bogdan Hossu. Liderul UGIR-1903, Cezar Coraci considera ca va fi foarte greu ca patronatele sa ajunga la o pozitie comuna in aceasta privinta. Exista domenii, cum ar fi industria petroliera, unde

s-ar putea creste salariul minim fara probleme. Sunt insa sectoare, cum ar fi industria textila, unde exista riscul inchiderii a zeci de fabrici daca se va decide cresterea substantiala a salariului minim.

Bogdan Hossu si Cezar Coraci au mai anuntat ca au planuri comune pentru conversia fortei de munca, recalificare, calitate etc. Trebuie creat un parteneriat intre patronate si sindicate pentru formarea profesionala continua, a conchis Hossu.

Propunerea sindicatelor ar putea incuraja importurile

Propunerea sindicatelor ca reducerea cu 2 procente a contributiilor la asigurari sociale (CAS) sa se imparta intre angajator si angajat ar fi in favoarea salariatilor, dar va duce la cresterea consumului si inrautatirea deficitului de cont curent. Ministrul Finantelor a anuntat ca intentioneaza sa scada cele doua procente exclusiv din cota de CAS de 32,5% platita de angajator. Avantajul acestei propuneri era reprezentat de faptul ca nivelul consumului ramanea acelasi, suma suplimentara ramasa companiilor fiind investita si nu alocata unei mariri salariale. Investitiile stimuleaza productia si cresterea economica. Imediat sindicatele au reactionat si au propus ca respectiva reducere sa fie impartita intre angajator si angajat. In cazul in care 1/3 din reducerea cu 2% se va aplica CAS-ului platit de angajati, acestia vor castiga mai multi bani. Salariul net fiind mai mare, exista o tendinta de crestere a consumului si deci o presiune pe cresterea preturilor. Chiar daca si consumul contribuie la cresterea economica, aportul sau nu este comparabil cu cel al investitiilor. Pentru ca productia autohtona nu este destul de flexibila, foarte probabil se va crea o presiune suplimentara pe cresterea importurilor, care va duce la o inrautatire a deficitului de cont curent. (F.R.)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri