Dublarea salariilor in sectorul bugetar nu poate fi facuta in mai putin de sapte ani fara a afecta indicatorii macroeconomici, respectiv inflatia, in conditiile in care Romania si-a propus sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2014, a declarat, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Cresterea salariilor nu trebuie sa depaseasca productivitatea muncii, iar in aceste conditii salariile nu pot fi majorate, in medie, cu mai mult de 9-10% (pe an). Pot exista abateri de la aceasta marja, adica pot avea loc cresteri pe anumite ramuri de 5%, spre exemplu, in timp ce salariile altor segmente ar putea creste cu 15%, insa, per total, cresterea veniturilor nu poate depasi 10%", a spus Lazea, citat de NewsIn.

Economistul sef al BNR a precizat ca Romania trebuie sa respecte criterii mai stricte in ce priveste inflatia, odata cu intrarea in zona euro, iar in aceste conditii dublarea salariilor ar trebui sa se intinda pe o perioada mai lunga de sapte ani.

Lazea a adaugat ca BNR nu a purtat pana la aceasta data discutii legate de majorarea salariilor bugetarilor potrivit noii grile a Legii unitare a salarizarii cu Ministerul Finantelor Publice si cu Ministerul Muncii si ca, "oricum, daca ar fi avut loc aceste negocieri, nu ar fi fost facute publice".

Reprezentantii sindicatelor din invatamant au declarat ca salariile a circa 130.000 de profesori cu gradul I, avand o vechime de 14-20 de ani, urmeaza a beneficia de o majorare cuprinsa intre 80% si 200%, potrivit noii grile negociate cu Ministerul Muncii.

Ministrul muncii, Marian Sarbu, declara miercuri pentru NewsIn ca salariile bugetarilor ar putea fi echivalate conform noii grile de ierarhizare a coeficientilor in 5-6 ani, in functie de fondurile necesare aplicarii Legii unitare, iar in noua lege s-ar putea regasi si sporul de incompatibilitate.

"Vom face o analiza impreuna cu ministrul (Finantelor) Gheorghe Pogea, in cursul saptamanii viitoare, pentru a vedea ce fonduri sunt necesare pentru cresterea salariilor potrivit noii grile a Legii unitare de salarizare si de cat timp este nevoie pentru ca aceasta lege sa poata fi aplicata.
Atunci vom stabili daca legea ar putea fi aplicabila pana in 2013 sau daca va fi nevoie de o perioada mai lunga, de cinci sau chiar sase ani, pentru echivalarea salariilor conform coeficientilor trecuti in grila. Nu a fost, deocamdata, nimic stabilit", a spus Sarbu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri