Senatorii si-au exprimat astazi in plen, timp de aproape o ora, nemultumirile legate de veniturile celor care lucreaza in Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare, fara a lua insa nicio decizie.
Discutiile au avut loc in contextul discutarii unor propuneri legislative ale democrat-liberalului Cezar Preda, care a avansat ideea limitarii veniturilor pana la nivelul veniturilor unui secretar de stat in trei institutii care au autonomie pentru a-si fixa salariile: Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare.

Punctual, plenul Senatului a fost chemat sa se pronunte asupra propunerii legislative privind salariile din Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit NewsIn.

Presedintele Comisiei de Munca, democrat-liberalul Cristian Radulescu, a explicat ca, in baza legislatiei actuale, bugetul CSSPP se constituie din taxe pentru autorizare si avizare, taxe de functionare si venituri din donatii, publicatii. Astfel, salariile presedintelui, vicepresedintelui, directorului general si al personalului de specialitate nu sunt platite din fonduri bugetare si exista autonomie pentru stabilirea de catre conducerea institutiei a salariilor proprii, iar salariile pentru conducere se afla in jurul a 4.000-5.000 euro.

De altfel, presedintele CSSPP Mircea Oancea a precizat ca cel mai mare salariu este al presedintelui, de 15.192 lei lunar, brut.

Liderul grupului PNL din Senat Puiu Hasotti a criticat faptul ca, in conditiile in care premierul Emil Boc sustine de cateva luni miscorarea salariilor foarte mari, Guvernul nu a dat niciun punct de vedere pe propunerea legislativa pentru reducerii veniturilor conducerii CSSPP. Executivul a lasat chestiunea la latitudinea Parlamentului, pe care-l considera singurul in masura sa decida.

"Este abslout incredibil in ce maniera mincinoasa, demagogica si populista se actioneaza de catre actualul Guvern", a insistat Hasotti. De altfel, si senatorul UDMR Cseke Attila s-a declarat nemultumit de neasumarea de catre Executiv a unui punct de vedere favorabil sau impotriva.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a precizat ca legea in sine nu este in regula, pentru ca taxele acestor agentii, in loc sa ajunga la bugetul consolidat, raman la dispozitia lor. Astfel, salarizarea ar putea fi facuta pentru presedintele de agentia la nivel de secretar de stat, iar pentru personalul de executie la nivelul functiilor echivalente de la SGG.

"Solicit in plenul Senatului ca Guvernul sa vina cu un punct de vedere unitar cu privire la reglementarea modului in care aceste agentii realizeaza venituri proprii din taxarea activitatilor legal desfasurate, aflate sub controlul sau supravegherea lor (...) Guvernul sa solicite modificarea actelor normative in baza carora au fost infiintate si functioneaza aceste agentii", a cerut Grebla.

Senatorul PDL Anca Boagiu le-a cerut colegilor sa-si asume ca sunt parlamentari si sa nu mai "paseze pisica" in gradina Executivului.

Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, le-a explicat senatorilor ca institutia nu se afla in subordinea Guvernului, nu are nicio legatura cu bugetul, nu foloseste bani publici si ca legea ii permite sa-si stabileasca salariile, comparativ cu nivelurile din piata pe care o supravegheaza. Anghelache a sustinut ca toti membrii CNVM au acelasi salariu de baza, la care se adauga o serie de sporuri: sporul de exclusivitate, pentru ca acestia nu au voie sa desfasoare alte activitati in afara de cele didactice si pentru ca nu pot desfasura tranzactii cu actiuni, spor de confidentialitate, de vechime si spor de doctorat.

"Veniturile unui membru CNVM sunt situate intre 4.000-5.000 de euro, de doua-trei ori mai mici decat cele ale sefilor institutiilor pe care le monitorizam, de exemplu presedintele Bursei de Valori", a explicat Anghelache. In ceea ce priveste personalul angajat, un debutant castiga intre 700-800 de euro, iar salariul unui director din institutie poate ajunge la 2.500-2.800 de euro.

Intrucat programul de plen al Senatului se apropia de sfarsit, s-a stabilit ca dezbaterea sa continue saptamana viitoare, dupa ce si Guvernul va veni cu un punct de vedere. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca in dezbaterea acestor proiecte trebuie sa se tina cont si de faptul ca Guvernul are in elaborat proiectul Legii salarizarii unice. Desi a admis ca institutiile vizate de initiative nu lucreaza cu bani de la buget, Geoana a invocat "principiul solidaritatii pe timp de criza".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri