Romania poate economisi resurse pentru imbunatatirea infrastructurii printr-o eficienta sporita in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor UE, in contextul in care contractia economiei pune presiune pe veniturile bugetare, a declarat reprezentantul FMI Tonny Lybek.
"Multe state, ca si Romania, se confrunta cu o incetinire abrupta a economiei, care le afecteaza colectarea de venituri si pune astfel presiune pe bugetul de stat sa-si reprioritizeze si sa foloseasca mai eficient resursele disponibile. De exemplu, in cazul Romaniei, o eficienta mai mare in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor de la UE deja disponibile ar putea elibera resurse pentru a imbunatati infrastructura", considera reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

El a subliniat ca Romania "ramane pe calea buna, facand eforturi pentru a respecta programul economic agreat cu FMI", care presupune un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, potrivit NewsIn.

In primul trimestru din 2009, economia a scazut cu 6,2%, peste estimarile FMI, care presupun o comprimare a PIB cu 4% in acest an.

"Contractia economica in Romania in primul trimestru, la fel ca in alte state, a fost mai ampla decat estimam. Consumul a fost afectat de incertitudinile provocate, pe de-o parte, de criza financiara globala - pietele de export au intrat in recesiune, iar fluxurile de capital, care alimentau cresterea, au scazut dramatic - iar pe de alta parte de incertitudinile privind politicile interne, inclusiv de implicatiile unui deficit bugetar foarte mare in 2008", a afirmat Lybek.

El considera ca Romania "a facut un pas foarte important in tratarea incertitudinilor pe plan intern prin adoptarea programului economic sustinut de FMI, UE si alte institutii financiare internationale".

"Pe masura ce incertitudinile se vor reduce, scaderea economiei se va tempera si economia va reveni pe plus. Nesiguranta privind factorii interni s-a redus semnificativ in Romania, dupa adoptarea programului economic. Treptat, masurile adoptate de economiile dezvoltate din Europa, inclusiv cele care vizeaza sectorul financiar, isi vor face efectul si riscurile externe vor scadea pentru Romania", a spus reprezentantul FMI.

El a completat ca amploarea scaderii PIB in acest an depinde de o serie de necunoscute, precum evolutia agriculturii.

"Intr-adevar, Romania depinde si de o serie de factori exogeni precum conditiile meteorologice, din cauza dependentei de agricultura a multor familii. Nu trebuie sa uitam insa ca, pe masura ce economia se ajusteaza la un nou echilibru, apar si multe oportunitati", a explicat Lybek.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri