Investitiile statului in infrastructura economica a Romaniei se vor ridica la peste trei miliarde de dolari pe an, dintre care doua treimi vor fi bani asigurati de Uniunea Europeana.
Circa sase la suta din produsul intern brut al Romaniei va putea fi utilizat pentru procesele de modernizare a Romaniei, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. Doi la suta din PIB, la care se adauga cei patru la suta din fonduri structurale, vor putea fi utilizati, chiar daca nu imediat, in scopul modernizarii Romaniei. Sint cifre importante, a spus Orban.

Mecanisme bugetare

Potrivit Planului National de Dezvoltare, cele sase prioritati ale Romaniei sint cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, imbunatatirea calitatii mediului, cresterea gradului de ocupare si combaterea excluziunii sociale, dezvoltarea economiei rurale cu sprijinirea sectorului agricol si sprijinirea dezvoltarii echilibrate a tuturor regiunilor tarii. Problema prioritara a Romaniei este, in prezent, inter-nalizarea programelor venite de la UE, in ce masura mecanismele bugetare romanesti sint compatibile, a declarat consilierul prezidential Bujor Bogdan Teodoriu, precizind ca UE se autoevalueaza stapinind bine tehnologia ciclului de pret despre care noi nu vrem sa discutam suficient sau pe care noi nu o intelegem suficient.

Cheltuieli ineficiente

Potrivit acestuia, orientarea Romaniei numai spre fondurile structurale, fara un efort de a cuprinde toata gama programelor comunitare, va determina utilizarea ineficienta a programelor structurale. Daca am utiliza coerent resursele umane romanesti ne-am permite sa crestem nivelul de trai si sa ne apropiem de o medie a UE. Poate ar fi cazul sa ne regindim serios la o reconstructie institutionala a administratiei publice si in special a celei centrale, a precizat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri