Agentia de rating Moody's a redus perspectivele de crestere economica a Romaniei, mizand acum pe o comprimare cu 5,7% a Produsului Intern Brut (PIB) in 2009, fata de o scadere de 4%, cat estimase anterior.
Estimarile privind inflatia au ramas neschimbate, de 4,9% pentru 2009, respectiv 3,7% in 2010. De asemenea, economia romaneasca ar urma sa scada cu 0,2% in 2010, in linie cu estimarile anterioare.

Intr-un raport dat publicitatii la inceputul lunii mai, Moody's arata ca Romania va inregistra o recesiune dificila in 2009, insa economia va evita colapsul, in special ca urmare a datoriei relativ scazute a sectorului privat si a dependentei mai reduse de exporturi, noteaza NewsIn.

Moody's apreciaza ca ratingul acordat tarii ar putea fi coborat daca programul de finantare cu FMI si CE este intrerupt sau daca UE devine mai putin inclinata sa sustina tara.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care acorda in continuare Romaniei rating din categoria "investment grade" - Baa3, cu perspectiva negativa. S&P si Fitch au retrogradat Romania la categoria "junk" (rating speculativ) la finalul anului trecut.

Celelalte doua mari agentii de rating, Fitch si Standard & Poor's (S&P), au retrogradat Romania in toamna anului trecut la un nivel de rating fara recomandare de investitii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri