Romania trebuie sa continue reformele pentru a putea intra in UE in 2007, a declarat ieri, la Strasbourg, Pierre Moscovici, raportorul PE pentru tara noastra. Oficialul a precizat ca sunt evidente vointa politica si capacitatea Romaniei de a adera la blocul comunitar. El a subliniat ca Parlamentul European manifesta o prietenie exigenta pentru Romania, spunand ca legislativul european doreste integrarea in 2007, daca vor fi indeplinite conditiile impuse de Bruxelles. Raportorul Uniunii Europene pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, a declarat ieri ca raportul Comisiei Europene care va fi prezentat la 25 octombrie, nu va stabili o data finala de aderare a Bulgariei si Romaniei. El se asteapta ca raportul referitor la progresele facute de Sofia sa fie mai critic decat cele anterioare, relateaza agentia bulgara Novinite. Potrivit raportorului, Comisia Europeana este supusa unor presiuni serioase pentru a fi cat mai dura in evaluarea pe care o face in urma esecului Constitutiei europene si a dificultatilor intampinate in adoptarea bugetului european. Oficialul a mai declarat ca anumite tari, precum Germania, exercita presiuni asupra Comisiei pentru a incetini procesul de extindere si ca ar fi pacat ca un astfel de lucru sa se intample in cazul Romaniei si Bulgariei.

Totusi, van Orden a subliniat ca sustine ferm extinderea Uniunii si este convins ca aceasta decizie va apartine statelor membre, urmand sa fie luata anul viitor.

Pe de alta parte, Parlamentul ungar a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Din totatul de 264 de deputati prezenti, 257 au votat pentru, 6 au fost impotriva, iar un parlamentar s-a abtinut. Partidele ungare se asteapta ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa duca la imbunatatirea situatiei minoritatii maghiare. Votul de la Budapesta nu a fost lipsit de incidente. Elod Novak, un membru al Miscarii pentru o Ungarie Dreapta a intrerupt sedinta Parlamentului si a afisat un poster pe care scria Nu deveniti tradatori si a imprastiat fluturasi prin care cerea autonomia Transilvaniei. Activistul a fost evacuat de garzi din sala Parlamentului. Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca Traian Basescu a luat nota de ratificarea, de catre Parlamentul Ungariei a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Ungaria este a doua tara, dupa Slovacia, care a ratificat Tratatul de aderare, mentioneaza comunicatul Presedintiei.

Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va ajunge in Parlamentul Britanic in 11 octombrie, cu doua saptamani inaintea publicarii Raportul de monitorizare de catre Comisia Europeana, a declarat ieri Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Va fi un vot de incredere pentru Romania si speram ca Tratatul va fi ratificat a spus Quayle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri