Fermierii care au depus proiecte pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si au fost declarate eligibile, dar nu au fost selectate vor beneficia de credite acordate din fonduri puse la dispozite de MAPDR , a declarat ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.
"Astazi (joi-.n.r.) am semnat Ordinul prin care cei care au depus proiecte pe PNDR, dar nu au fost selectate din diverse motive vor putea sa-si puna in practica proiectul prin credite acordate din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In aceasta situatie sunt pana acum 923 de proiecte", a declarat Ilie Sarbu, citat de NewsIn.

PNDR a fost lansat in luna martie 2008 cu trei masuri de investitii: 121-Modernizarea fermelor, 123 Procesarea produselor agricole si silvice, 322- Renovarea si dezvoltarea satelor (alimentarea cu apa, canalizare, drumuri, servicii de baza si culturale).

Primele sesiuni de depunere de proiecte pentru aceste masuri s-au derulat in lunile martie, aprilie si mai 2008.

A patra sesiune de depunere pentru aceste trei masuri s-a organizat in perioada 3 noiembrie-19 decembrie 2008, datorita numarului foarte mare de proiecte depuse in perioada anterioara, care au necesitat o lunga perioada de evaluare.

"Pentru masura 121 alocarea financiara publica (UE+ buget national) a celei de-a patra sesiuni a fost de 173,5 milioane euro. In aceasta sesiune s-au depus 1.424 de proiecte care au fost declarate eligibile din care au fost selectate pentru finantare 501. Un numar de 923 de proiecte au fost declarate eligibile, dar nu au putut fi selectate. Valoarea acestora se ridica la 298 de milioane de euro. Multi dintre beneficiarii acestor proiecte neselectate au proiecte depuse pentru achizitii de utilaje agricole care nu au mari sanse de a obtine finantare nici in sesiunile anului 2009 din diverse motive. Acum ele vor putea accesa fonduri prin SAPARD-ul romanesc cu dobanda de maximum 5%. Se duc la cele cinci banci cu care Ministerul Agriculturii are conventie semnata (CEC, BRD, Carpatica, BCR, BancPost, Raiffeisen-n.r.), pentru a contracta un credit. Banii sunt prevazuti in bugetul ministerului.", a explicat Ilie Sarbu.

Ordinul prevede acordarea de credite cu dobanda subventionata atat pentru prima populare a fermelor de animale cat si pentru cei care au deja ferme in exploatare si doresc sa se dezvolte prin achizitionarea de animale cu valoare genetica ridicata.

Creditul va fi acordat numai pentru investitiile prevazute in proiectul declarat eligibil, dar neselectat prin pentru finantare de catre APDRP.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri