Zeci de comune sucevene care au in derulare proiecte SAPARD se confrunta cu grave probleme financiare. Nedecontarea la timp a banilor de catre Agentie le-a adus in pragul falimentului.
20 de primarii de comuna din Suceava au fost nevoite sa-si goleasca aproape in totalitate bugetele pe anul acesta, pentru plata dobinzilor aferente creditelor contractate pentru proiecte SAPARD. Cauza: Agentia a intirziat sa plateasca ultimele transe de finantare. Astfel, totalul sumelor platite de primariile din judetul Suceava pentru aceste dobinzi se ridica la aproximativ 1,2 milioane de euro, suma care echivaleaza cu valoarea unui proiect SAPARD de reabilitare a infrastructurii rurale.

Situatia este cu atit mai critica, cu cit comunele in cauza au fost nevoite sa plateasca din bugetul propriu sume care in unele cazuri depasesc doua miliarde de lei. In cazul comunei Balcauti, de exemplu, viceprimarul Ioan Fediuc spune ca, din cauza sumelor platite suplimentar, salariile angajatilor din primarie nu au fost platite de doua luni, iar consilierii locali nu si-au mai platit indemnizatia de sapte luni. Daca nu vine o rectificare intram in incapacitate de plata. Avem datorii la firmele care au executat lucrarile de investitii, lemnele pentru scoli sint neplatite si sa nu mai vorbim de salarii, a spus Ioan Fediuc. El a mai precizat ca, dupa nevirarea la timp a ultimei transe SAPARD, Primaria Balcauti va da in judecata Agentia pentru a solicita recuperarea sumelor platite pe dobinzile suplimentare.

Datorii de doua miliarde

O alta comuna cu probleme financiare din cauza proiectului SAPARD este Iacobeni, suma platita suplimentar pe dobinzi fiind de peste doua miliarde de lei. Primarul din Iacobeni, Viorel Dranca, a precizat ca in momentul de fata primaria are datorii de 1,9 miliarde de lei, iar fondurile de care dispune nu mai ajung si pentru ultimul trimestru al anului.

Trebuie precizat faptul ca dintre cele 113 primarii sucevene, 90 au grave probleme financiare, cauzate, pe linga problemele cu Agentia SAPARD, si de nerealizarea veniturilor planificate pentru anul 2005.

Decontari duble

La Suceava sint probleme cu decontarile datorita faptului ca nu am considerat lucrarile eligibile. Iar daca nu le consideram eligibile, nu avem cum sa platim, ne-a declarat Samoila Szabo, director general al Agentiei SAPARD. Potrivit acestuia, au fost cazuri in care Consiliile Locale din zona au prezentat in vederea decontarii unor sume de bani o lucrare de doua ori. De asemenea, in cazul localitatii Iacobeni, de exemplu, Consiliul Local a solicitat la plata unele executii care au fost incluse si in cererea de finantare. Totodata, o alta neregula depistata de expertii SAPARD se refera la faptul ca structura de cheltuieli aferente organizarii de santier nu sint conforme cu legislatia in vigoare. Aceste Consilii Locale au posibilitatea de a ne actiona in instanta, mai spune Szabo. SAPARD are in derulare in judetul Suceava in jur de 16 procese.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri