Industria ar putea suferi in luna iulie o noua pierdere de profitabilitate, soldul opiniilor din acest segment deteriorandu-se fata de intervalul precedent, in timp ce, in constructii, extinderea sezoniera a activitatii ar putea duce la o majorare a profitabilitatii, arata un sondaj publicat de BNR.
"Sectorul industrial ar putea consemna in luna iulie o noua pierdere de profitabilitate, soldul opiniilor deteriorandu-se fata de intervalul precedent (de la -5 la -10%). Evolutia ramane insa de amplitudine moderata, dat fiind faptul ca aproape doua treimi din numarul respondentilor continua sa anticipeze stabilitatea indicatorului. In ceea ce priveste sectorul constructiilor, extinderea sezoniera a activitatii va conduce la o majorare a ratei profitabilitatii (soldul opiniilor a castigat inca 10 puncte procentuale, ajungand la +27%)", se arata in buletinul de conjunctura pentru luna iulie a acestui an, publicat de banca centrala, citat de NewsIn.

Potrivit concluziilor rezultate din acest sondaj, traiectoria descendenta a performantei economice din industrie se va datora, in principal, estimarilor negative formulate pentru anumite segmente, precum sectorul extractiv, industria materialelor de constructii, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, sau industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio - TV.

Nu se intrevad modificari ale ratei profitabilitatii in aproximativ 77% din numarul total al companiilor din industria mijloacelor de transport si din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, dar si in 67% din companiile din industria alimentara.

De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului de conjunctura realizat de catre BNR, in luna iulie anticipatiile operatorilor industriali sugereaza stagnarea activitatii comparativ cu intervalul anterior, in timp ce estimarile pentru sectorul constructiilor sunt marcate de influenta pozitiva a factorului sezonier.

In ceea ce priveste volumul productiei industriale, o modificare in termeni lunari este putin probabila, avand in vedere nivelul aproape nul al soldului conjunctural.

"Nici pe termen mai lung nu se intrevede o revigorare a activitatii, in conditiile in care soldul conjunctural pozitiv aferent portofoliului total al comenzilor s-a diminuat de peste 8 ori, nivelul rezultat pentru luna iulie fiind marginal pozitiv. In schimb, asteptarile se mentin favorabile in constructii, asa cum sugereaza valorile sensibil pozitive ale soldurilor conjuncturale corespunzatoare productiei (38%) si comenzilor (34%)", se mai arata in buletin.

Totodata, insuficienta cererii va reprezenta in luna iulie principala constrangere pentru buna desfasurare a activitatii atat la nivelul companiilor din industrie (in opinia a peste 42% din numarul respondentilor), cat si din constructii (54%).

Pe urmatoarele pozitii se situeaza blocajul financiar, ratele ridicate ale dobanzilor la credite si deprecierea monedei nationale.

Traiectoria descrescatoare a numarului de salariati din industrie se va accentua in luna iulie, avand in vedere adancirea substantiala a soldului negativ al opiniilor (pana la -36%). In constructii, forta de munca isi va pastra tendinta ascendenta, majorarea cu 16 puncte procentuale a soldului conjunctural (pana la +44%) sugerand chiar posibilitatea unei intensificari a dinamicii lunare.

Estimarile formulate de participantii la sondaj pentru luna iulie indica stagnarea investitiilor in industrie si o posibila restrangere (de mica amplitudine) in constructii, mai arata sondajul.

"Usoara redresare a productiei industriale anticipata pentru luna iunie s-a dovedit optimista, aprecierile formulate in iulie cu privire la evolutia din luna precedenta indicand mai degraba trenarea activitatii (soldul conjunctural a coborat chiar usor sub zero)", se mai arata in buletinul de conjunctura.

Rezultatul a fost atribuit, pe de-o parte, sectorului extractiv care, in opinia respondentilor, a inregistrat o contractie in luna iunie (sold conjunctural: -80%), evolutia fiind net diferita de cea estimata cu o luna in urma (cand scaderea productiei fusese intrevazuta de mai putin de jumatate din numarul respondentilor). Pe de alta parte, revigorarea asteptata de managerii companiilor din sectorul prelucrator nu s-a materializat".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri