Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a trimis reprezentantilor guvernului 70 de recomandari pentru modificarea Codului Muncii, precum si peste 180 de amendamente in vederea modificarii anumitor prevederi din Codul Fiscal. Printre recomandarile privind modificarea Codului Muncii se afla si un amendament care vizeaza extinderea programului saptamanal de lucru al managerilor.
“Una din recomandarile pe care le-am trimis reprezentantilor Ministerului Muncii prevede reglementarea duratei maxime de lucru pentru salariatii cu functii de conducere. Potrivit prevederilor actuale, un manager este obligat sa lucreze zilnic opt ore, adica 40 de ore saptamanal. Cu totii stim ca un manager stabileste diverse contacte, care se finalizeaza adesea cu intalniri de lucru dupa terminarea programului normal de lucru”, au spus reprezentantii AmCham.

De asemenea, reprezentantii Amcham doresc ca angajatii sa poata opta pentru un program individualizat de munca, in cazul in care doresc acest lucru, varianta care nu se regaseste in forma actuala a Codului Muncii. Noua prevedere vizeaza angajatii care doresc sa studieze in timpul orelor de lucru.

"Actuala forma a Codului Muncii, care a fost adoptata in 2003, a fost buna in vremea respectiva, in contextul in care piata fortei de munca era intr-un moment al privatizarilor si al concedierilor colective.

Intre timp, piata muncii s-a schimbat si e nevoie de o reechilibrare intre drepturi si obligatii la nivelul angajatorului si angajatului”, a precizat Stefania Radu, Governmental Programs Executive in cadrul IMB Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume.

Totodata, printre masurile de schimbare trimise reprezentantilor Ministerului Muncii se regaseste si un amendament care ofera posibilitatea angajatului sa ceara acordarea celor doua zile de repaos saptamanal pe parcursul saptamanii, si nu consecutive.

“Aceste masuri vizeaza mai ales angajatii studenti sau angajatii care trebuie sa-si duca copiii la gradinita, de exemplu”, au afirmat reprezentantii AmCham.

Pe de alta parte, propunerile pentru modificarea Codului Fiscal inaintate de AmCham au ca scop clarificarea prevederilor fiscale actuale si cresterea economica a Romaniei.

"Comisia de lucru pe probleme de taxe si fiscalitate constituita la nivelul AmCham transmis propunerile premierului si Ministerului de Finante pentru regandirea cadrului fiscal actual, in sensul obtinerii unei coerente si credibilitati superioare in fiscalitate si impunerii unor judecati strategice pe termen mediu si lung", a declarat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham, care detin si conducerea Oracle pe piata locala.

Seful AmCham a mai precizat ca grupul de lucru s-a intalnit cu reprezentanti ai guvernului pentru a discuta despre aceste propuneri si despre o abordare diferita a mediului de afaceri, in sensul ca executivul ar trebui sa aiba in vedere nu doar masuri de atragere a investitorilor straini, ci si de pastrare a celor care au venit si au dezvoltat afaceri in Romania.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri