Primul ministru Emil Boc a declarat ca, incepand cu ultimul trimestru al acestui an, caderea economica va fi oprita, urmand ca, din ianuarie 2010, Romania sa cunoasca o usoara crestere economica.
"Fara bani injectati in economie, fara bani injectati in infrastructura, fara bani injectati in investitii nu vom putea pregati relansarea economica a tarii. Ori, eu cred ca, incepand cu trimestrul 4 al acestui an, vom opri caderea economica si vom incepe practic, in trimestrul 1 al anului 2010, o usoara crestere economica.

Sunt cateva conditii ca acest lucru sa se intample. In primul rand, sa continuam investitia masiva in infrastructura, adica sa continuam injectia de bani in economie, in investitii, investitii in infrastructura, de la cea rutiera, la reabilitatarea termica a blocurilor, din domeniul agriculturii, din educatie, aceasta este una din conditii. ", a afirmat premierul, adaugand ca rectificarea bugetara va tine cont de prioritatea absoluta a Guvernului de a aloca 20% din buget pentru investitii.

Premierul a mai spus ca a doua conditie pentru relansarea economica este data de necesitatea ca bancile sa dezghete "definitiv" conditiile de creditare. "Bancile sa coboare pretul creditelor pentru IMM-uri, pentru investitori, pentru ca fara o coborare a dobanzilor in continuare nu vom putea asigura o reala relansare a economiei".

In al treilea rand, Boc a amintit ca absorbtia fondurilor europene este si ea in continuare esentiala pentru relansarea economiei. "Cred ca, chiar daca au mai aparut unele obstacole si mai apar, suntem pe drumul cel bun si aceste fonduri europene vor asigura in continuare premisele opririi caderii economice, asa cum am spus, incepand din trimestrul 4, si a relansarii econimice incepand cu trimestrul 1 al anului 2010", a mai spus premierul.

Premierul a vorbit in acest context si de necesitatea reformei administrative a statului roman, care nu a fost facuta in ultimii 20 de ani. Emil Boc a spus ca necesitatea cheltuirii responsabile a banilor publici include adoptarea legii salarizarii unice, reforma privind agentiile statului, realizarea unor standarde de cost a functionarii unitatilor administrativ teritoriale, reformarea sistemului de pensie, prin aplicarea principiului contributiviatii, adoptarea unui pachet privind legile educatiei, care sa permita modernizarea acestui domeniu, precum si descentralizarea adevarata in toate domeniile.

"Aceste economii sunt pentru toti anii care vor urma, prin reforma agentiilor statului. Nu e neaparat ca se fac economii anul acesta, e foarte bine ca se fac economii prin banii pe care ii aducem la bugetul de stat, dar ganditi-va ca aceste economii sunt pentru totdeauna de aici inainte, ca nu vom mai avea un numar de sute de agentii, iar bugetele acestora vor fi la stat, nu vor mai fi la agentii discretionare, care sa-si cumpere ambarcatiuni Mary Fisher cand doresc ele si statul va decide unde si cum va investi banii, in interes public", a mai spus Emil Boc adaugand ca Guvernul trebuie sa dea bani acolo unde trebuie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri