Romania a primit deja peste doua miliarde de euro doar din fonduri structurale, pe langa celelalte finantari europene, astfel incat este exclus ca noul stat membru sa fie contribuitor net la bugetul UE, a declarat un purtator de cuvant CE.
"Din totalul de 32 de miliarde de euro alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013, 20 de miliarde reprezinta fonduri structurale, din care Romania a primit deja, incepand cu 2007, peste doua miliarde plati in avans si rambursari pentru proiecte in curs", a declarat Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citat de NewsIn.

"In acest context, ideea ca Romania ar fi contribuitor net la bugetul UE este foarte departe de adevar", a subliniat Abbott.

Spre deosebire de alte tari - cel mai notabil exemplu fiind Spania - unde CE nu a aprobat inca toate asa-numitele programe operationale sub care se desfasoara proiectele cu finantare din fonduri structurale, Romania are deja aprobate toate cele sapte programe-cadru.

"Asta inseamna ca CE poate rambursa fara intarziere cheltuielile eligibile, adica in termen de 30 de zile de la data primirii lor", a explicat Abbott.

Cateva mii de proiecte se afla deja in curs de implementare in Romania, astfel incat nivelul platilor si rambursarilor va creste considerabil in urmatorul an.

"Desigur, felul cum sunt utilizate fondurile UE si viteza cu care acesti bani ajung la beneficiari este in primul rand responsabilitatea autoritatilor nationale", a tinut sa precizeze purtatorul de cuvant.

Defalcate pe ani, fondurile structurale alocate Romaniei cresc progresiv, de la 1,3 miliarde de euro in 2007 si 1,9 miliarde in 2008 la 2,6 in 2009 si peste trei miliarde in 2010. Asa-numita regula N+3, ce se aplica pana in 2010, inseamna ca acesti bani trebuie solicitati spre rambursare in cel mult trei ani - adica fondurile alocate pentru 2007 trebuie cheltuite pana la sfarsitul lui 2010, cele pentru 2008 pana in 2011.

Incepand cu 2010, insa, regula se va schimba, scurtand perioada la doi ani, astfel incat pana la sfarsitul anului 2013 vor trebui cheltuiti banii pentru 2010 si 2011, adica peste 6,3 miliarde de euro.

Pe langa fondurile structurale, Romania primeste finantari UE in sectorul agricol, pescuit, securizarea frontierelor, cooperare transfrontaliera si fonduri de preaderare (ISPA, Phare si SAPARD). Bucurestiul mai poate trimite solicitari de finantare pentru proiecte finantate direct de Comisia Europeana - in transport, cercetare si cultura.

In iulie, o sursa din cadrul CE declara ca Romania va cotiza in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul UE, insa va cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale, sugerand astfel ca Bucurestiul ar fi contribuitor net la bugetul comunitar.

"Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citata.

Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro.

Sursa CE a avertizat ca numeroase proiecte romanesti au fost selectate, dar dupa selectare ele trebuie contractate si apoi duse la indeplinire. Abia apoi "banii efectivi" proveniti din fonduri comunitare sunt trimisi pentru a acoperi cheltuielile efectuate.

"Realizarea proiectelor se face lent, din mai multe motive, respectiv incompetenta personalului din cadrul Ministerului Transporturilor, intarzierile importante in derularea licitatiilor, din cauza contestatiilor, birocratia atat in ce priveste semnarea contractelor cu beneficiarii, cat si legata de verificarea cererilor de plata. Ca urmare, Romania nu poate beneficia de injectii de finantari comunitare cu titlu de rambursare a acestor cheltuieli, intr-un context economic si financiar destul de dificil", a mai spus sursa citata.

Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare.

La inceputul lunii iulie, premierul Emil Boc a prezentat bilantul absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca in intervalul 2007 - 30 iunie 2009 au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totala de 3,7 miliarde euro.

Din acestea, au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, de 2,37 miliarde euro. Referitor la platile catre beneficiari, Boc a declarat ca in sase luni s-au facut plati in valoare de aproximativ 290 milioane euro, reprezentand dublul valorii platite in perioada 2007-2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri