La primavara, mai exact dupa 1 aprilie, romanii se vor confrunta cu o noua crestere a preturilor, la majoritatea produselor de consum. De la paine si alcool pana la carburanti si materiale de constructii, toate vor usura si mai mult buzunarele cumparatorilor. Produsele care se vor scumpi cel mai mult de la 1 aprilie sunt cele accizate. Printre acestea se regasesc carburantii, alcoolul si tigarile. Astfel, cu toate ca, mai nou, preturile benzinei si motorinei oscileaza saptamanal, cresterea accizelor va influenta majorarea acestora cu o valoare cuprinsa intre 400 si 1.000 lei/litru, potrivit unor surse din domeniu. La alcool, preturile vor salta cu aproximativ 20% fara sa fie luata in calcul cresterea tarifelor la utilitati.

In ceea ce priveste alimentele, dupa declaratiile producatorilor si distribuitorilor, majorari de preturi vor aparea la paine, in prima luna dupa accizare, si cresterea tarifelor la gaze si energie electrica. Pretul berii va creste cu 5-10%, in functie de sortiment, numai datorita accizarii, potrivit unor reprezentanti ai asociatiilor patronale din domeniu. "Daca ar fi sa luam in calcul si majorarea tarifelor la utilitati, pretul berii va fi si mai mare", ne-au precizat acestia. Un alt produs ce va fi scumpit este uleiul alimentar. Viorel Zichil, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Uleiurilor si Grasimilor, ne-a anuntat ca o majorare a pretului la ulei va avea loc, dar inca nu se poate pronunta cu ce valoare. "Pretul uleiului este influentat si de costul materiilor auxiliare, printre care polietilena, ambalajele, care si ele la randul lor vor fi mai scumpe, pentru ca in procesul de fabricare se consuma multa energie", ne-a spus Zichil. Majorarea tarifelor la gaze naturale si energie electrica va influenta scumpirea materialelor de constructii cu cel putin 10%, dupa declaratia lui Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Majorarea ar fi mult mai mare, daca ar fi luati in seama toti factorii decisivi anuntati recent de membrii guvernului Tariceanu, dar nu permite piata.

Dupa parerea unui specialist in domeniul constructiilor, preturile la otel vor creste cu 3-6%, iar la caramida si tigla cu aproximativ 10%. Nici pretul la ciment sau la materialul lemnos nu va ramane neschimbat, majorarile aparand din luna mai. Dar, efectele accizarii si majorarii tarifelor la utilitati se vor vedea si in alte sectoare. De exemplu, la transportul rutier de persoane pot aparea tarife mai mari, cu toate ca nu e exclusa si majorarea biletelor la transportul feroviar, ce apare in prima luna cand inflatia creste cu 5%. Lasand la o parte preturile produselor, populatia este nevoita sa plateasca si un abonament la gaze, pe langa majorarea de 15%. O alta cheltuiala a romanilor va veni din luna iulie, cand pretul energiei termice va creste cu 20%, iar la gazele naturale cu inca 5%, ceea ce va genera o noua crestere in lant la toate produsele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri