Starea economiei romanesti s-a stabilizat si "din acest moment, singura directie este in sus", urmand ca datele din ultima parte a acestui an si de la inceputul lui 2010 sa confirme o evolutie macroeconomica pozitiva, considera presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
"Starea economiei romanesti s-a stabilizat. De aici, singura directie este in sus si vom vedea acest lucru in ultima parte a acestui an si prima parte din 2010. Pe de alta parte, nu inseamna ca a trecut ce era mai rau pentru companii si clientii persoane fizice", a declarat seful Bancii Comerciale Romane (BCR), citat de NewsIn.

Bruynseels a explicat ca "din perspectiva macroeconomica, datele statistice vor arata imbunatatiri semnificative" in ultimele trei luni din acest an si in prima parte din 2010, insa la nivel microeconomic, populatia si firmele mici vor intampina in continuare dificultati.

"Din perspectiva macroeconomica, datele statistice vor arata imbunatatiri semnificative, pe masura ce inaintam in trimestrul al patrulea si in prima parte a anului viitor, in parte si deoarece in intervalul similar al anului precedent cifrele au fost foarte slabe. Cu toate acestea, la nivel microeconomic, populatia si mai ales firmele mici vor avea o perioada dificila", a spus presedintele executiv al BCR.

Deasemenea in cadrul unui interviu acordat CNBC, presedintele executiv al BCR a raspuns, intrebat despre ingrijorarile din piata in legatura cu alegerile prezidentiale din toamna si cu o eventuala instabilitate politica in Romania, ca actualul guvern de coalitie va ramane "cu siguranta", cel putin pana la alegeri.

"Ce se intampla dupa alegeri, desigur ca nimeni nu stie. Asa ca hai sa asteptam sa vedem ce se va intampla", a completat el.

"Romania a aplicat, la randul sau, multe dintre masurile de stimulare a economiei folosite in alte state europene. In colaborare cu FMI, statul roman s-a angajat intr-un acord de finantare de 20 miliarde euro, sustinut si de Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam ca acest medicament sa isi faca efectul si cred ca datele vor fi semnificativ mai bune in ultimul trimestru din acest an", a afirmat Bruynseels.

Presedintele executiv al BCR a mai apreciat ca masurile anticriza din Romania, dintre care a amintit programul "Prima Casa", vor incepe sa readuca incredere in piata.

"Iar increderea este un factor esential", a spus el.

In acelasi timp, intrebat daca se asteapta ca preturile pe piata imobiliara din Romania sa mai scada, dupa corectia din prima parte a acestui an, Bruynseels a afirmat ca programul "Prima Casa" este un factor stabilizator pentru acest sector.
"Pentru locuintele mai ieftine va avea loc o stabilizare, iar preturile vor deveni mai abordabile", apreciaza seful BCR.
In acelasi timp, el a subliniat ca ajustarea economica, de la o crestere de 7% in 2008, la o contractie a PIB estimata la 8% pentru anul acesta, a presupus un efort "imens", fiind nevoie de timp pentru redresare.

Referitor la perspectivele pentru nivelul creditelor neperformante, Bruynseels se asteapta la o imbunatatire pe segmentul imprumuturilor acordate populatiei, in conditiile in care acordul de finantare externa, incheiat de Romania cu FMI si UE, a dus la stabilizarea cursului de schimb.

"Cred ca perspectivele sunt pozitive pentru persoanele fizice, pentru ca programul cu FMI a dus la stabilizarea cursului de schimb, ceea ce a ajutat mult clientii, in special in cazul creditelor in euro garantate ipotecar. Incepem sa vedem o revenire la normalitate pe acest segment", a mai declarat Dominic Bruynseels.

Pe de alta parte, el estimeaza ca, pe segmentul creditelor pentru companii, nivelul neperformantelor va continua sa creasca.
"Pe corporate, cred ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca si in prima parte din 2010, deoarece bilanturile companiilor au fost afectate de problemele din ultimul an, iar ratingurile acestor entitati s-au deteriorat, ceea ce va determina o crestere a provizioanelor", a precizat seful BCR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri