Neimpozitarea profitului reinvestit va avea, in 2010, un impact negativ de 240 - 420 milioane lei asupra veniturilor bugetului de stat, insa ar putea determina cresterea numarului mediu de angajati cu 15.000, reducand astfel cheltuielile cu somajul.
Nota de fundamentare a Proiectului de Ordonanta privind neimpozitarea profitului reinvestit obtinut de NewsIn prevede in acelasi timp venituri suplimentare la buget de circa 180 milioane lei, din contributiile de asigurari sociale si impozit pe venit platite de noii angajati.

"La nivelul anului 2010, corelat cu costul unitar al fortei de munca se apreciaza ca numarul mediu de salariati se va majora in urma aplicarii acestei masuri cu aproximativ 15.000 persoane, ceea ce va asigura venituri suplimentare la buget, prin contributiile de asigurari sociale si impozit pe venit, de circa 180 milioane lei. In acelasi timp, imbunatatirea ocuparii se va reflecta in reducerea somajului", se mai arata in document, potrivit NewsIn.

Totodata, proiectul de act normativ aduce, pentru 2010, un "impact bugetar negativ intre 240 si 420 milioane lei" pe partea de venituri si o modificare a cheltuielilor bugetare corespunzatoare "scaderii cheltuielilor cu somajul", fara a cuprinde insa o estimare in acest sens.

"Proiectul de ordonanta de urgenta are in vedere introducerea unei masuri de stimulare a procesului investitional prin scutirea profitului investit in echipamente tehnologice ( masini, utilaje si instalatii de lucru) utilizate in desfasurarea activitatii de baza. In acest context, suma pentru care s-a aplicat facilitatea nu se va amortiza din punct de vedere fiscal", se mai precizeaza in nota de fundamentare a actului care vine in completarea Codului fiscal.

Totodata, nota de fundamentare mai arata ca scutirea de impozit poate asigura, pentru anul viitor, o crestere suplimentara a produsului intern brut (PIB) cu 0,5 puncte procentuale, in conditiile in care masura ar fi de natura sa aduca o majorare suplimentara a formarii brute de capital fix cu 1,4 puncte procentuale si a consumului populatiei cu 0,1 puncte procentuale.

"In concordanta cu estimarile privind veniturile bugetare care nu vor mai fi incasate in urma acestei masuri, ele urmand sa fie valorificate de agentii economici prin reinvestire, rezulta, la nivelul anului 2010, o crestere reala suplimentara a formarii brute de capital fix cu 1,4 puncte procentuale. Luand in considerare cresterea locurilor de munca rezultate din intensificarea activitatii economice, dar si a veniturilor, se estimeaza o crestere reala suplimentara a consumului populatiei cu 0,1 puncte procentuale.

Aceste cresteri de cerere interna pot asigura o crestere a produsului intern brut cu 0,5 puncte procentuale", mai arata documentul.
In proiectul de Ordonanta se mai precizeaza ca, "pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data".

Totodata, "pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea".
Potrivit doculentului, scutirea "se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar".

De asemenea, "in cazul in care, la sfarsitul exercitului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor".

In prezent, investitiile in mijloacele fixe de natura echipamentelor tehnologice se recupereaza, din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil ca si cheltuieli de amortizare.

Ca stimulare fiscala, pentru recuperarea mai rapida a investitiilor respective, contribuabilii pot opta pentru utilizarea metodei de amortizare accelerata, care presupune deducerea in primul an de functionare a cel mult 50% din valoarea de intrare in patrimoniu a mijlocului fix.

De asemenea, pentru IMM-uri este in aplicare un mecanism care presupune restituirea sumelor platite cu titlu de impozit pe profit pentru investitiile efectuate in echipamente tehnologice ( masini, unelte , instalatii) precum si in computere si echipamentele periferice ale acestora, mecanism gestionat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului deAfaceri.

Proiectul de ordonanta de urgenta are in vedere "introducerea unei masuri de stimulare a procesului investitional prin scutirea profitului investit in echipamente tehnologice ( masini, utilaje si instalatii de lucru) utilizate in desfasurarea activitatii de baza. In acest context, suma pentru care s-a aplicat facilitatea nu se va amortiza din punct de vedere fiscal", se mai precizeaza in document.

Potrivit datelor expuse in nota de fundamentare, in economia romaneasca isi desfasoara in prezent activitatea societati cu un capital provenit din investitii straine de circa 50 miliarde euro.

"Scutirea profitului reinvestit va stimula inclinatia acestora de a utiliza profitul in dezvoltarea afacerilor in detrimentul dividendelor. Este, de asemenea, de asteptat ca majorarea investitiilor sa stimuleze cresterea productiei interne de bunuri de capital (utilaje si echipamente tehnologice), chiar daca o anumita parte din cererea suplimentara de bunuri de capital va fi acoperita din import", se afirma in actul normativ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri