Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a transmis spre aprobare Executivului un proiect de ordonanta privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derularii afacerilor in vederea depasirii actualei crize economice, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Conform ordonantei, se instituie la nivelul AVAS un sistem de ajutor de stat pentru operatorii economici care au dificultati in implementarea masurilor din programele de restructurare sau de investitii, care au stat la baza acordarii ajutoarelor de stat in urma procesului de privatizare, anunta NewsIn.

"AVAS va reanaliza termenele de realizare a masurilor si va putea, dupa caz, sa aprobe extinderea perioadei pana la care pot fi implementate aceste masuri cu o perioada maxima de doi ani. Astfel, agentii economici beneficiaza de sprijin in activitatea de realizare a investitiilor care au fost asumate in cadrul programelor de restructurare sau a programelor de dezvoltare regionala si in scopul mentinerii locurilor de munca", se arata in comunicatul AVAS.

Proiectul de ordonanta a fost propus la solicitarea operatorilor economici, beneficiari ai masurilor de ajutor de stat acordat in urma procesului de privatizare, care se confrunta cu efectele crizei economico-financiare mondiale, inregistrand o diminuare severa a volumului productiei contractate, fiind in imposibilitatea contractarii unor credite si in situatia de a fi nevoiti sa faca fata unor costuri superioare la materiile prime, materiale si servicii.

Pana la data aderarii la Uniunea Europeana, Consiliul Concurentei autorizase 70 de ajutoare de stat individuale, pentru operatori economici privatizati, avand ca obiectiv salvarea si restructurarea firmelor in dificultate si patru scheme de ajutor de stat, din care trei au avut ca obiectiv salvarea si restructurarea societatilor comerciale mici si mijlocii, in cadrul procesului de privatizare si o schema de abordare globala pentru investitii regionale. Mai exista si unele tipuri de masuri de sprijin care nu necesitau notificarea Consiliului Concurentei, intrucat reprezentau ajutoare de minimis sau ajutoare acordate operatorilor economici cu obiectul de activitate evidentiat in art.32 din Tratat, care pana la 1 ianuarie 2007 au fost exceptate de la notificare.

Propunerea de act normativ se refera la ajutoarele pentru care exista decizie emisa de Consiliul Concurentei, sau societati care au in derulare programe de restructurare si se afla in situatia prevazuta de art. 37 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2006, privind procedurile nationale in materia ajutorului de stat , aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 137/2008, care au masuri scadente cu termene de realizare 2009-2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri