Costurile totale pentru o ora de munca in Romania au sporit in trimestrul al doilea, in medie cu 11,7% fata de perioada similara din 2008, fiind al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor preliminare publicate de biroul european de statistica, Eurostat.
In intervalul aprilie - iunie, cresterea costurilor pentru o ora de munca in Romania a scazut cu 6,9 puncte procentuale fata de avansul inregistrat in primele trei luni ale acestui an.

Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 13,4% pe an, in constructii, - cu 10,4% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 10,6%, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistica, citate de NewsIn.

La nivelul UE, Eurostat a estimat pentru trimestrul al doilea o crestere, in termeni nominali, cu 3,7% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 4%.

Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in zona euro cu 5,3% in industrie, cu 4,5% in constructii si cu 3,2% in servicii, in timp ce in UE, costurile au fost cu 5,1%, 4,1%, respectiv 2,9% mai mari.

Dintre statele membre ale UE, Bulgaria a avut cel mai mare avans al costurilor cu forta de munca in perioada aprilie - iunie 2009, de 15,5%. Pe pozitia a treia, dupa Romania, s-a clasat Finlanda, cu un avans al costurilor cu forta de munca in trimestrul al doilea de 8,6% fata de trimestrul similar din 2008, datele nefiind, insa, ajustate in functie de numarul de zile lucratoare.

Dintre statele membre pentru care au fost publicate date, Lituania si Estonia au avut scaderi, in termeni anuali, ale costurilor cu forta de munca, de 6,2%, respectiv 0,6% in trimestrul al doilea din acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri