Autoritatile romane se afla in discutii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazakhstan, in ceea ce priveste posibila aprovizionare cu gaze din aceste tari pentru gazoductul Nabucco, a declarat secretarul de stat din Ministerul roman al Economiei, Tudor Serban.
"Am inchis cercul cu toate tarile din jurul Marii Caspice. Suntem in discutii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazakhstan, pentru importul unei cantitatii importante de gaze pentru gazoductul Nabucco. Dar, in acelasi timp, aceste tari si-au manifestat dorinta de a participa si in proiecte pe teritoriul nostru, cum a fost cazul Kazakhstan-ului, pentru proiectul oleoductului Constanta-Trieste. Avem avantajul ca suntem o tara cu iesire la Marea Neagra", a precizat Tudor Serban, potrivit NewsIn.

Acesta a mai spus ca, din punctul sau de vedere, in ultimele opt luni, Ministerul Economiei "s-a miscat foarte bine" si ca ME a facut o evaluare a societatilor pe care le are in portofoliu.

"Va fi o perioada destul de grea, iar pe langa proiectele pe care le avem in derulare, trebuie sa lucram foarte mult la eficientizare. In ceea ce priveste cele doua companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, o problema pe care trebuie sa o urmarim in viitor este sa gasim solutii pentru cresterea eficientei acestor companii", a adaugat Serban.

De asemenea, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, a declarat la inceputul lunii iunie a acestui an, pentru NewsIn, ca producatorul national de gaze Romgaz a negociat si va continua negocierile cu companiile din Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazakhstan, pentru achizitionarea de gaze naturale necesare conductei Nabucco.

Directorul Departamentului de Proiectare si Cercetare din cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi, a declarat in iunie 2008 ca Romgaz va negocia achizitionarea de gaze care vor fi transportate prin conducta Nabucco. Potrivit lui Pavlovschi, fiecarei tari ii revine dreptul de a rezerva o capacitate maxima de doua miliarde de metri cubi de gaze, dar depinde de fiecare tara cat isi va procura.

"Prin lege, Transgaz nu poate face comert cu gaze, noi am dat aceste drepturi Romgaz acum doua, trei luni. Romgaz este cea care va negocia pentru Romania importurile de gaze din zona Marii Caspice. Si daca nu se misca repede, riscam sa pierdem aceasta oportunitate si sa fim doar o tara de tranzit", spunea acesta anul trecut.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) – avand o lungime totala de 3.300 km. In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri