Unii investitori straini au venit in Romania doar ca sa cumpere teren arabil la un pret intre 3 si 7 ori mai mic decat in Occident pentru ca apoi sa il revanda la un pret mai mare, se precizeaza in cadrul unui raport realizat de economistii Bancii Comerciale Romane.
Agricultura din Romania poate deveni o prioritate pentru investitorii straini, pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate fiind principalele motive pentru care oamenii de afaceri straini s-ar orienta catre tara noastra, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute ce au fost realizate pana in prezent, fenomenul de imbatranire a populatiei de la sate si saracia larg raspandita in mediul rural pun agricultura romaneasca in fata unei singure optiuni, mai exact posibilitatea ca investitiile straine directe si fondurile europene sa revigoreze acest sector al economiei romanesti.

Economistii Bancii Comerciale Romane precizeaza, in cadrul unui raport, ca primii 50 de mari intreprinzatori din domeniul agricol din Romania lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 de hectare.

Totusi, din cauza ca inca nu exista mecanisme pe deplin functionale in domeniul comertului intern cu produse agricole, producatorii locali sunt descurajati, 70% dintre acestia fiind nevoiti sa isi vanda productia pe cont propriu.

In plus, recolta de cereale din 2009 (cu exceptia porumbului) s-ar putea diminua cu 25-30%, in urma rezultatelor mai slabe consemnate la productia de grau cauzate de vremea nefavorabila. Din punct de vedere al volumului productiei de cereale, Romania se claseaza pe locul 6-7 in Europa in functie de an, potrivit raportului BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri