O minoritate de salariati sustine economia Romaniei si pe restul cetatenilor, populatia activa reprezentand 47% din total, doar 65% dintre acestia fiind angajati, adica contribuie direct la bugetul tarii, se arata in raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza problemelor sociale.
In cadrul populatiei ocupate, ponderea salariatilor, adica "cei pe care se bazeaza PIB-ul si bugetul Romaniei", desi a inregistrat o tendinta crescatoare dupa anul 2001, a ajuns in perioada 2004-2008 sa fie de doar de 65%-66%, prin comparatie cu aproape 85% in tari precum Slovenia, Ungaria sau Bulgaria.

Cheltuielile totale anuale pentru pensii in Romania ajung la peste 10 miliarde de euro, constituind cea mai mare categorie de cheltuieli bugetare. Ponderea lor in PIB a fost in anul 2008 de aproximativ 7,3% (fara a lua in calcul pensiile agricultorilor si cele din sistemele militare care ridica toate cheltuielile la aproximativ 9% din PIB), iar in bugetul general consolidat de peste 26%. De aceste pensii beneficiau in 2007 aproximativ 5,7 milioane persoane, la un numar mediu de salariati de 4,9 milioane, pentru fiecare persoana care contribuia la sistem si platea impozite revenind astfel aproximativ 1,2 pensionari, potrivit NewsIn.

Problema cea mai mare este ponderea redusa a salariatilor in mediul rural, unde acestia reprezinta doar 36% din populatia ocupata, fata de 92% in mediul urban, se mai arata in Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania.
In prezent, in agricultura romaneasca inca lucreaza 30% din populatia ocupata, fata de 5% in tarile UE. Cu toate astea, ponderea in PIB a agriculturii romanesti este de doar 8%.

Ratele de ocupare sunt deosebit de mici in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani fiind, in 2007, de 24.4%, fata de 37.4% in UE. Mai mult, nici formele flexibile de munca nu sunt vizibil reprezentate, desi sunt reglementate.

Somajul, tinut sub control dupa perioada de tranzitie, a inceput sa creasca la sfarsitul anului trecut de la 3.9%, in numere reale 353.000 someri inregistrati in septembrie 2008, la 5.3%, adica 478.000 someri in februarie 2009.

Comisia a identificat cinci riscuri majore ale pietei fortei de munca din Romania: munca in sectorul informal, agricultura de subzistenta, somajul de lunga durata, descurajarea de a intra pe piata muncii si saracia celor care muncesc.

Grupurile care se confrunta in cea mai mare masura cu aceste ris¬curi sunt: tinerii, populatia din mediul rural, populatia de etnie roma, fe¬me¬ile, populatia cu nivel redus de educatie si de calificare. Comisia prezidentiala recunoaste ca o tanara de etnie roma din mediul rural are sanse infime de a lucra in economia formala.

Pentru a reduce cele cinci riscuri identificate pe piata munci si includerea categoriilor dezavantajate este nevoie de o crestere majora a investitiilor, este recomandarea comisiei. Tarile europene alocau, in 2007, politicilor privind piata muncii in jur de 2% din PIB in 2007, iar Romania aloca doar 0.35%



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri