Analistii economici sustin ca Banca Nationala va trebui sa faca eforturi supraomenesti pentru ca inflatia sa scada anul acesta la doar 7 la suta, tinta reafirmata de BNR pentru prima oara de la inceputul anului, fata de 9,3 la suta, cat a fost in 2004. Explicatia lor: 2005 va fi un an agitat in privinta tinerii in frau a preturilor, in conditiile in care a fost deja stabilit un calendar incarcat al cresterii preturilor la energie, combustibili si a accizelor. De altfel, si Banca Centrala este constienta ca vor aparea perioade in care rata inflatiei va iesi din grafic. Insa analistii sustin ca riscul cel mare nu este ratarea tintei propuse, ci, din contra, sacrificarea exportatorilor. "Tinta de inflatie de 7 la suta va fi greu de atins. Reducerea inflatiei se va face numai cu aprecierea foarte puternica a leului, ceea ce va fi un fenomen cu influente negative asupra exportatorilor", avertizeaza analistul Matei Paun.

In general, analistii militeaza pentru aprecierea leului ca mod de a stimula firmele dintr-o tara sa se alinieze la standardele de productivitate internationala. Insa, daca leul creste foarte repede, este imposibil ca exportatorii sa mai aiba o sansa sa se retehnologizeze. "O apreciere de la 39.000 de lei un euro la 36.000 de lei in doar cateva saptamani este una foarte brusca", spune Matei Paun. Pe de alta parte, analistii apreciaza ca scaderea euro in fata leului intr-un ritm mai moderat va fi o evolutie benefica pentru economia romaneasca.

La prima vedere, un leu mai puternic contribuie la reducerea inflatiei: daca pretul importurilor in euro este constant, iar moneda europeana scade, rezulta ca importurile in lei vor fi mai ieftine. Analistii sustin ca, daca si in 2005 importurile Romaniei vor fi dominate de bunurile de consum, riscam sa intram intr-o zona periculoasa. "Chiar si Banca Nationala recunoaste ca ritmul de crestere a cererii interne il depaseste pe cel la care raspund producatorii. Astfel, una din evolutiile usor de previzionat este majorarea importurilor", spun analistii. Ei atrag insa atentia ca aprecierea leului poate fi jucata si in interesul producatorilor romani.

Adica, in loc de importurile de rosii, care aduc castiguri o singura data (atunci cand sunt vandute), se vor aduce in tara echipamente noi. "Importurile de tehnologie permit satisfacerea nevoilor consumatorilor pe termen lung. Deci exista potentialul unor castiguri repetate si in viitor", ne-a declarat analistul Florian Libocor. Importurile de tehnologie ar putea fi una din solutiile pentru problema deficitului de cont curent. Daca, la inceputul anului 2004, nivelul acestui indicator fusese programat pentru 5,8-5,9 la suta din PIB, expansiunea importurilor din ultimele doua luni ale lui 2004, cele in care euro a inceput sa scada vertiginos, a facut ca acest deficit sa ajunga la 6,7 la suta din PIB sau chiar 7,7 la suta din PIB, daca s-ar tine cont de metodologia mult mai pretentioasa a FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri