Creditele, \"taiate\" de noul Cod al Muncii
Noua forma a Codului Muncii ar putea determina, daca va fi aprobat in forma propusa de actualul guvern, restrangerea drastica a accesului salariatilor la credite. Bancile cer, la acordarea imprumuturilor, ca solicitantii sa aiba contract de munca pe durata nedeterminata si spun ca nu vor modifica acest lucru. In ultimii ani, tot mai multi romani au apelat la credite ipotecare, dar si la imprumuturi pentru cumpararea obiectelor de uz casnic.

Daca contractele pe durata determinata vor deveni o modalitate care poate fi aplicata cu usurinta, si nu ca exceptie (cum este acum), tot mai putini romani vor putea beneficia de credite, in conditiile actuale impuse de banci. Asta ar fi doar unul dintre efectele masurilor promovate de Ministerul Muncii prin proiectul de act normativ, pe langa alte neajunsuri reclamate de sindicate, printre care si aceea ca oamenii vor putea fi dati afara cu mare usurinta.
De altfel, reprezentantii patronatelor ne-au spus ca vor sa scape de "oamenii care nu fac fata" la locul de munca. "Este evident ca patronii vor prefera sa incheie cu angajatii contracte pe durata determinata", sustin liderii de sindicat.

Bancile nu-si asuma riscul

Am incercat sa aflam de la cateva dintre cele mai importante banci care ar fi efectele pe care le-ar putea avea, in privinta acordarii creditelor, introducerea prin Codul Muncii a posibilitatii incheierii cu usurinta a contractelor de munca pe durata determinata (nu ca pana acum, cand, potrivit actualei legislatii, se recurge la acestea in mod exceptional). Ei bine, reprezentantii tuturor ne-au spus, la unison, ca indiferent de noile prevederi ale Codului Muncii, nu-si vor schimba politica de creditare.

Bancherii sustin ca nu-si pot asuma riscul de a credita persoane care nu au venituri sigure pe durata achitarii imprumutului. "Regulile impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prevad ca persoana care ia imprumutul sa aiba un venit cert si net. Logic, asta e interpretarea: se iau in calcul contractele de munca pe o durata mai mare sau egala cu cea pe care se acorda creditul. De exemplu, daca iei credit pe 5 ani sa ai contract pe cel putin 5 ani etc.", ne-a spus directorul de comunicare de la BCR, Corneliu Cojocaru. Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, ne-a spus ca aceasta conditie referitoare la veniturile certe nu se va modifica: "Asta este o prevedere a Consiliului de Administratie al BNR, nu cred ca ar putea fi schimbata. In rest, fiecare banca are propria politica de creditare".

"Au sanse doar cei cu venituri certe"

Si alti oficiali ne-au spus ca bancile nu vor tine cont de schimbarea Codului Muncii si ca salariatii ale caror contracte de munca vor fi incheiate pe durata determinata nu vor avea acces la credite ipotecare: "E foarte putin probabil sa ti se acorde un asemenea imprumut, daca ai, de exemplu, contract pe un an. Au sanse doar cei care au venituri certe din alte surse, in afara de salariu", ne-au spus oficiali din sistemul bancar.

Salariatii vor imprumuta bani doar pentru perioade scurte de timp, dar numai de la bancile care accepta asta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri